Kesäravintola Café Kailas

Published by kari@k-systems.fi on

Kesäisen Heinolan kulttuurin kehto

Heinolan Siltasaareen, Jyrängön virran keskelle, perustettu kesäravintola Café Kailas henkii paikkakunnan kultaista historiaa. Heinolan historian mahtimiehen, kauppias Niilo Helanderin, aikanaan omistama Siltasaari on entisöity ja rakennettu uudelleen vanhaa kunnioittaen. Helanderin ajoilta säilyneiden kiinteistöjen ja tuhoutuneiden rakennusten kivijalkojen ympärille on kunnostettu kahvila- ja ravintolatilaa 160 hengelle. Saaren vehreät viheralueet on viimeistelty Helanderin luomaa 1900-luvun alun puistokulttuuria vaalien.

Café Kailas on syntynyt yrittäjäpariskunta Päivi Niemiahon ja Matti Kantolan tinkimättömällä uurastuksella. Pariskunta vuokrasi rapistuneen Siltasaaren Heinolan kaupungilta vuonna 2011. Nyt uudistettu alue toimii kesäisin kahvilana, kulttuurikohteena, tilausravintolana, kokoustilana ja tapahtumapaikkana pienimuotoisille teatteriesityksille ja konserteille.

Yrittäjäpariskunnan työ palkittiin heti – Cafe Kailas on valloittanut matkailijoiden ja paikkakuntalaisten sydämet. Jyrängön virran ympäröimä puistoalue ja sen historialliset rakennukset ja rauniot rauhoittavat vieraat hetkeksi aistimaan Heinolan vanhaa kylpyläaikaa virvokkeiden ja välipalojen kera.

Café Kailaan toiminnasta vastaava Päivi Niemiaho on rakastunut Heinolaan ja Siltasaareen, ja se näkyy toiminnassa. Eri tilaisuuksien esiintyjissä, palvelujen tuottamisessa ja yleensä kaikessa tekemisessä suositaan paikallisuutta ja heinolalaisia toimijoita.

Kailaasta on syntynyt brändi, joka tuoksuu ja maistuu keskieurooppalaisena kahvilakulttuurina ja Kailas-tuotteina. Asiakkaat osaavat jo kysyä Kailas-leivosta tai glögiä, joita tarjotaan vain Café Kailaan ympäristössä.

Päivi Niemiaho on taustaltaan opettaja, mutta hän on toiminut yrittäjänä vuodesta 2002 lähtien. Ennen Siltasaaren haltuunottoa Niemiaho kunnosti ja otti uudelleen käyttöön Heinolan pesulan Piestanyn rantatiellä. Pesulan toiminta on jo päättynyt, mutta tilaa hyödynnetään nyt pop up -ravintolana, ja sitä ollaan ottamassa tulevaisuudessa mukaan myös matkailupalveluihin.

– Café Kailasta ja Heinolaa on ihana myydä ja markkinoida, koska tuotteille ja palveluille on todella konkreettista katetta. Jokainen Siltasaaren vieras voi kokea sen käytännössä. Vain taivas on rajana tämän paikan tekemisissä. Olemme järjestäneet Siltasaaressa teatteriesityksiä, tanssirevyitä, runon lausuntaa, konsertteja ja vaikka mitä. Kaikki toimii, kunhan pidämme tekemisen oikeassa mittasuhteessa muuhun Café Kailaan toimintaan nähden, kertoo Niemiaho.

– Heinolassa on upea luonto ja taustalla vielä hienompi historia. Ajatella, että Hämeenlinnasta kuljettiin Siltasaaren kautta Savoon jo esihistoriallisena aikana. Siltasaaressa on aikoinaan toiminut myös olutpanimo ja viinatehdas. Ja täällä oli yksi Heinolan hienoimmista rakennuksista, Niilo Helanderin rakennuttama arvokiinteistö, jonka venäläiset pommittivat yrittäessään tuhota rautatiesiltaa. Helanderin vaimolleen rakennuttamat sauna ja uima-allas sekä venevaja säilyivät. Niiden ympärille me haluamme jatkossakin luoda palveluita vieraillemme vanhaa aikaa kunnioittaen, lupaa yrittäjä Päivi Niemiaho.

Siltasaari palvelee asiakkaita säännöllisesti kesän sesonkiaikana toukokuusta elokuun loppuun. Kausi päättyy elokuun lopulla Venetsialaiset-juhlaan, joka kokoaa suuren joukon vieraita nauttimaan ulkotulista, ilotulituksesta ja ohjelmasta hyvän ruoan ja juoman kanssa. Sareen pääsee kävellen Heinolan keskustasta, veneellä suoraan Café Kailaan laitureihin, ja myös moottoritieltä Heinolan eteläisestä liittymästä löytää perille helposti.

 

 

 

 

 

Categories: Yrittäjät