Heinola liikkuu -kampanjasta lisätietoa liikuntaväylien parantamiseen

Published by kari@k-systems.fi on

Heinolan kaupunki haastoi heinolalaiset käyttämään Moprim Oy:n mobiilisovellusta oman liikkumismäärän ja hiilijalanjäljen seurannassa.

Tavoitteena oli aktivoida Heinolan asukkaita lisäämään paitsi työmatkapyöräilyä, myös miettimään oman liikkumisensa määrää ja sen hiilijalanjälkeä. Haaste toteutettiin osana Lahden vuoden 2021 ympäristöpääkaupunkihanketta.

Heinola Liikkuu -yhteisöön liittyneet kaupunkilaiset pääsivät seuraamaan, miten itse kartutetut kilometrit sijoittuivat suhteessa muihin heinolalaisiin ja mikä tärkeintä, miten he itse liikkuivat.

Moprim-yhteistyön avulla kaupunki sai arvokasta tietoa siitä, miten paljon erilaisia liikkumisvälineitä ja reittejä käytetään. Käyttäjien paikkatiedot olivat anonyymeja.

Haaste                            

Haaste avattiin lokakuussa 2021, ja se päättyi elokuun lopussa 2022. Tuona aikana sovellusta käytti noin sata heinolalaista.

Haasteeseen osallistuneet liikkuivat eri muodoissa yhteensä 27 350 km, ja tähän käytettiin 4 410 tuntia aikaa. Laskennalliseksi hiilidioksidipäästövähennykseksi saatiin 5019 kg, mikä kertoo kuinka paljon CO2-päästöjä olisi syntynyt, jos vastaavat matkat olisi kuljettu bensiiniautolla. Liikuntamuotoina olivat pyöräily, kävely, juoksu ja hiihto. Näistä suosituin oli ehdottomasti kävely, joka keräsi 14 648 km kokonaispottiin.

Arvonta

Arvonta suoritettiin niiden osallistuneiden kesken, jotka olivat liikkuneet kokeilun aikana vähintään 100 kilometriä, pois lukien Heinolan kaupungin työntekijät. Arvonta suoritettiin 12.10.2022. Onni suosi Heidi Kemppiä, voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Palkintona olleen sähköpyörän voittaja voi noutaa Urheilu Kontista.

Jatkotoimenpiteet

Haasteen tuottama anonyymi liikkumisdata kertoo, missä liikuttiin, miten paljon ja millä välineellä. Tätä tietoa hyödynnetään erityisesti kevyen liikenteen väylien ja liikuntareittien ylläpidossa ja jatkokehittämisessä. Kaupunki harkitsee myös polkupyöräedun käyttöönottoa.

 Lisätietoja                     

Heikki Mäkilä, hankejohtaja
p. 044 769 4141

heikki.makila(a)heinola.fi

 

Categories: Asukkaat