Myynnissä vanha funkkispaloasema Heinolassa

Funkkispaloasema uudelleen myyntiin Heinolassa

Previous slide
Next slide

Päivitetty 15.3.2024

Heinolan kaupunki aloittaa uuden huutokauppa-myynnin Heinolan vanhasta paloasemasta, koska edellisessä huutokaupassa tehty korkein tarjous vuonna 2021 ei johtanut lopulta kauppaan. Huutokaupan käynnistymisestä huutokaupat.com-verkkopalvelussa uutisoidaan, kun se käynnistyy.

Vanha paloasema sijaitsee kaupunkia halkovan Siltakadun varrella, A. F. Airon kadun risteyksessä. Rakennuksen tontti rajautuu Heinolan kansalliseen kaupunkipuistoon ja se on Heinolan lintuhoitolan, Kirkkolammen ja vesitornin läheisyydessä. Vanhan paloaseman pohjois- ja itäpuolella on Heinolan hautausmaa.

Vanha paloasemarakennus on Heinolan kaupungin omistamalla tontilla, jonka koko on peräti 10 698 m2. Heinolan kaupunki on valmis vuokraamaan tontin paloaseman ostajalle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Rauhallinen sijainti keskustan tuntumassa

Alueella on toteutettu äskettäin asemakaavan muutos lisärakentamisen ja katumuutosten vuoksi. Kaavassa kiinteistö osoitettiin asuin-, liike-, toimisto-, palveluasumis- ja yleisten rakennusten korttelialueeksi. Korttelista leikattiin pieni siivu Siltakadun reunasta kadun ja kevyen liikenteen väylän rakentamisen vuoksi.
Korttelialueen kokonaisrakennusoikeus on 5 300 k-m2. Vanhan paloaseman rakennusalan lisäksi uudisrakentamiselle on varattu 3 500 k-m2.
Paloaseman alue on viiden minuutin kävelymatkan päässä Heinolan torilta. Ala-  ja yläkoululle on matkaa noin kilometri.. Terveyskeskukseen on matkaa 500 metriä. Lähin päivittäistavarakauppa on tontien vieressä, Siltakadun toisella puolella. Heinolan uima- ja jäähalli, urheilukenttä sekä ulkoliikuntareitit ovat noin 500 metrin etäisyydellä.

Funkkistalo on suojeltu

Kolmikerroksinen vanha paloasema on kooltaan 1 672 kerrosneliötä ja tilavuutta sillä on 6 099 m3. Rakennukseen kuuluu myös kellari- ja ullakkotiloja. Vuonna 1952 valmistunut paloasema edustaa perinteistä funktionalismia, jonka vuoksi se on suojeltuuudella asemakaavalla.

Rakennus seisoo ryhdikkäästi paikoillaan ja se on kestänyt hyvin ajan hammasta ja aktiivista käyttöä. Paloaseman lisäksi talo on toiminut myös poliisiasemana.
Osa rakennuksen tiloista on vuokrattu asunto- ja yrityskäyttöön toistaiseksi voimassa olevilla vuokrasopimuksilla.

Arkkitehti Tarja Salmio-Toiviaisen käsialaa

Paloaseman on suunnitellut Suomessa tunnettu asuintalojen ja julkisten tilojen ideointiin erikoistunut arkkitehtuuritoimisto Salmio-Toiviainen & Toiviainen. Pääsuunnittelija oli Tarja Salmio-Toiviainen.
Salmio-Toiviainen valmistui diplomiarkkitehdiksi sota-aikana 1941 ja tekniikan lisensiaatiksi 1983. Valmistuttuaan hän työskenteli professori Jukka Sirénin assistenttina Teknillisessä korkeakoulussa 1946-47. Hän kirjoitti julkisten tilojen suunnittelusta alan lehtiin ja luennoi ulkomailla.
Toiviaisten tuotteliaan toimiston töihin kuuluu Heinolan paloaseman lisäksi asuintaloja ja -alueita muun muassa Helsingissä, Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Lisäksi he suunnittelivat tuotantolaitoksia, kirkkoja, seurakuntakeskuksia ja kappeleita, virastoja, kouluja ja yksityistaloja.

Kuntokartoitus ja ideasuunnitelma uusiokäytöstä

Heinolan vanhasta paloasemasta on tehty kattava kuntokartoitus ja konsultointiyritys FCG on laatinut rakennuksen uusiokäytöstä alustavan ideasuunnitelman. Rakennus sopisi erittäin hyvin nykyaikaiselle laatuasumiselle, jossa erilaiset palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat kodin yhteydessä tai vieressä. Uusiokäyttösuunnitelmassa rakennukseen on sijoitettu 21 eri kokoista asuntoa, yleisiä harrastus- ja askartelutiloja, kuntosali, sauna, takkahuone, talopesula ja hyvät varastotilat.

Rakennukseen kuuluu myös huikea paloletkujen kuivaukseen käytetty torni, jonka hyödyntämisessä vain taivas on rajana. Torni soveltuu hyvin esim. porraskävelyyn tai vaikkapa seinäkiipeilyyn.

Uutta rakennusoikeutta 3 500 kerrosneliötä

Uudessa asemakaavassa vuokrattavalle tontille ollaan antamassa uutta rakennusoikeutta 3 500 kerrosneliötä. Suuri rakennusoikeus ja väljä asemakaava mahdollistavat niin asuintalon, liike- tai toimistotilan sekä esimerkiksi palveluasumiseen tarkoitetun talon rakentamisen.

Aikaisemmasta paloasematoiminnasta johtuen Heinolan kaupunki varautuu puhdistamaan vuokrattavat maa-alueet epäpuhtauksista ennen niiden luovuttamista vuokraajalle.

Lisätietoja vanhan paloaseman rakennuksesta

Kiinteistöpäällikkö Jari Kuosa
044 7976 859
jari.kuosa@heinola.fi