Myynnissä vanha funkkispaloasema Heinolassa

Myynnissä vanha funkkispaloasema Heinolassa

Previous
Next

Päivitetty 17.11.2021
Vanhan paloaseman myynti huutokaupat.com -palvelussa on päättynyt.
Rakennus varattiin myytäväksi korkeimman tarjouksen tehneelle ostajalle 32 500 eurolla.

Heinolan kaupunki jatkaa vanhojen arvorakennusten kierrätystä myymällä Heinolan vanhan paloaseman huutokaupalla huutokaupat.com -verkkopalvelussa. Vanha paloasema on myynnissä huutokaupat.com -palvelussa 16.11.2021 asti.

Vanha paloasema sijaitsee kaupunkia halkovan Siltakadun varrella, A. F. Airon kadun risteyksessä. Rakennuksen tontti rajautuu Heinolan kansalliseen kaupunkipuistoon ja se on Heinolan lintuhoitolan, Kirkkolammen ja vesitornin läheisyydessä. Vanhan paloaseman pohjois- ja itäpuolella on Heinolan hautausmaa.

Vanha paloasemarakennus on Heinolan kaupungin omistamalla tontilla, jonka koko on peräti 10 698 m2. Heinolan kaupunki on valmis vuokraamaan tontin paloaseman ostajalle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Rauhallinen sijainti keskustan tuntumassa

Alueella on parhaillaan käynnissä asemakaavan muutos uusiokäytön ja kadunrakentamisen vuoksi. Kaavaehdotuksessa kiinteistö on osoitettu asuin-, liike-, toimisto-, palveluasumis- ja yleisten rakennusten korttelialueeksi. Korttelista leikataan pieni siivu Siltakadun uudistukselle.
Korttelialueen kokonaisrakennusoikeus on 5 300 k-m2. Vanhan paloaseman rakennusalan lisäksi uudisrakentamiselle on varattu 3 500 k-m2.
Suunnittelualue on viiden minuutin kävelymatkan päässä Heinolan torilta. Alakoulu sijaitsee n. 1 km päässä ja yläkoululle on matkaa 500 m. Terveyskeskukseen on matkaa niin ikään 500 metriä. Lähin päivittäistavarakauppa on vieressä, Siltakadun toisella puolella. Heinolan uima- ja jäähalli, urheilukenttä sekä ulkoliikuntareitit ovat 500 metrin etäisyydellä.

Funkkistalo tarkoitus suojella

Kolmikerroksinen vanha paloasema on kooltaan 1 672 kerrosneliötä ja tilavuutta sillä on 6 099 m3. Rakennukseen kuuluu myös kellari- ja ullakkotiloja. Vuonna 1952 valmistunut paloasema edustaa perinteistä funktionalismia, jonka vuoksi se on tarkoitus suojella ja säilyttää uudella asemakaavalla.

Rakennus seisoo ryhdikkäästi paikoillaan ja se on kestänyt hyvin ajan hammasta ja aktiivista käyttöä. Paloaseman lisäksi talo on toiminut myös poliisiasemana.
Osa rakennuksen tiloista on vuokrattu asunto- ja yrityskäyttöön toistaiseksi voimassa olevilla vuokrasopimuksilla.

Arkkitehti Tarja Salmio-Toiviaisen käsialaa

Paloaseman on suunnitellut Suomessa tunnettu asuintalojen ja julkisten tilojen ideointiin erikoistunut arkkitehtuuritoimisto Salmio-Toiviainen & Toiviainen. Pääsuunnittelija oli Tarja Salmio-Toiviainen.
Salmio-Toiviainen valmistui diplomiarkkitehdiksi sota-aikana 1941 ja tekniikan lisensiaatiksi 1983. Valmistuttuaan hän työskenteli professori Jukka Sirénin assistenttina Teknillisessä korkeakoulussa 1946-47. Hän kirjoitti julkisten tilojen suunnittelusta alan lehtiin ja luennoi ulkomailla.
Toiviaisten tuotteliaan toimiston töihin kuuluu Heinolan paloaseman lisäksi asuintaloja ja -alueita muun muassa Helsingissä, Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Lisäksi he suunnittelivat tuotantolaitoksia, kirkkoja, seurakuntakeskuksia ja kappeleita, virastoja, kouluja ja yksityistaloja.

Kuntokartoitus ja ideasuunnitelma uusiokäytöstä

Heinolan vanhasta paloasemasta on tehty kattava kuntokartoitus ja konsultointiyritys FCG on laatinut rakennuksen uusiokäytöstä alustavan ideasuunnitelman. Rakennus sopisi erittäin hyvin nykyaikaiselle laatuasumiselle, jossa erilaiset palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat kodin yhteydessä tai vieressä. Uusiokäyttösuunnitelmassa rakennukseen on sijoitettu 21 eri kokoista asuntoa, yleisiä harrastus- ja askartelutiloja, kuntosali, sauna, takkahuone, talopesula ja hyvät varastotilat.

Rakennukseen kuuluu myös huikea paloletkujen kuivaukseen käytetty torni, jonka hyödyntämisessä vain taivas on rajana. Torni soveltuu hyvin esim. porraskävelyyn tai vaikkapa seinäkiipeilyyn.

Uutta rakennusoikeutta 3 500 kerrosneliötä

Uudessa asemakaavassa vuokrattavalle tontille ollaan antamassa uutta rakennusoikeutta 3 500 kerrosneliötä. Suuri rakennusoikeus ja väljä asemakaava mahdollistavat niin asuintalon, liike- tai toimistotilan sekä esimerkiksi palveluasumiseen tarkoitetun talon rakentamisen.

Aikaisemmasta paloasematoiminnasta johtuen Heinolan kaupunki varautuu puhdistamaan vuokrattavat maa-alueet epäpuhtauksista ennen niiden luovuttamista vuokraajalle.

Lisätietoja vanhan paloaseman rakennuksesta

Kiinteistöpäällikkö Jari Kuosa
044 7976 859
jari.kuosa@heinola.fi

Lisätietoja tontista ja asemakaavasta

Asemakaava-arkkitehti Katri Kuivalainen
044 7694 370
katri.kuivalainen@heinola.fi

%d bloggaajaa tykkää tästä: