Kaija paistaa ”Suomen parasta” ruisleipää Myllyojalla

Published by kari@k-systems.fi on

Heinolan Myllyojalla, Karjalantien varrella syttyvät valot arkisin aamuyöllä, kun Kaija Hyväkkä ahertaa ruisleipää heinolalaisten nälkäisiin suihin.
Illalla valmisteltu juuri odottaa leipuria aikaisin töihin. Ruisleivän teko vie aikaa, se vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Ruisleipien valmistus juuresta valmiiksi tuotteeksi kestää reilut puoli vuorokautta.
Tiistaisin ja perjantaisin aamupäivän aikana lämpöisiä ruisleipiä on myynnissä heinolalaisissa ruokakaupoissa ja keskiviikosta perjantaihin Kaijan kotileipomon omassa myymälässä Myllyojalla. Ruisleivän lisäksi Kaija paistaa myös monivilja- ja kauraleipää, munkkeja, pullaa ja lihapiirakoita.

Kaijan tuotteet ovat haluttuja, usein illan viimeisille asiakkaille pitää myymälässä tarjota ”eioota” erityisesti ruisleivän kohdalla. Myös Kaijan leipomat munkkipossut keskiviikkoisin ja lihapiirakat torstaisin viedään hyllystä.

Kaija omistautunut leipomisella
Kaija Hyväkkä on omistanut elämänsä leipurin työlle. Hän opiskeli leipuriksi 1970-luvulla ja suoritti kisälli- ja mestaritutkinnot. Käytännön työhön hän opetteli pienleipomoissa, kunnes vuonna 1984 perusti oman leipomon Heinolan kirkonkylään nykyisen K-Marketin alakertaan.
80-luvulla kirkonkylän K-kauppaa piti paikkakunnalla tunnettu Nokelaisen kauppiasuvun edustaja Ari Nokelainen. Nokelainen pyysi Kaijalta kaupan valikoimiin hyvää rukiista leipää ja Kaija ryhtyi tuumasta toimeen.
– Sain ruisleipään juuren heinolalaiselta maatilalta. Juuren alkuperä ulottuu luovutettuun Karjalaan. Kokeilujen ja kehitystyön jälkeen juuresta syntyi Kaijan Ruisleipä. Se sai nopeasti hyvän maineen ja vankan aseman niin paikallisten kuin kesäasukkaidenkin keskuudessa, kertoo Kaija Hyväkkä.

Leipomon toiminta kasvoi nopeasti ja parhaimmillaan siellä työskenteli Kaijan kanssa kolme apulaista. Tuotteita myytiin säännöllisesti mm. Heinolan K-viitosissa. Yleinen lama 90-luvun vaihteessa toi suuria myllerryksiä myös Heinolaan, muutosta vauhdittivat vielä uusi moottoritie ja Heinolan Citymarket. Leipomo toimi Heinolan kirkonkylässä aina vuoteen 1998 asti, jolloin Hyväkkä päätti luopua leipomosta, koska yritys olisi tarvinnut oman myymälän.
– Samana vuonna heinolalainen ravintolayrittäjä perusti kahvila-pienleipomon Heinolan keskustaan. Hän tiedusteli, voisiko ruisleipääni leipoa heidän tiloissaan.
– Annoin suostumukseni, ja niin ruisleipä siirtyi heille ”lainaan”. Vuonna 2000 siirryin myös itse leipomon palvelukseen, ja niin ruisleipäni oli taas käsissäni, kertoo Kaija Hyväkkä.

Suomen parasta ruisleipää
– Vuonna 2005 sain pyynnön lähettää leipäni Ruisveljille ruisleipätestiin. Ruisveljet oli perustettu puolustamaan kotimaista ruista ja ruisleipää. Leipäni menestyi testissä, sai kärkisijan. Tätä menestystä paikallislehti otsikoi ”Suomen parasta”. Se jäi paikallisten ihmisten mieleen, muistelee Kaija.

Menestys innoitti uuteen leipomoon
Kaijan Ruisleipä on ollut mukana myös muutamassa muussa leipätestissä hyvällä menestyksellä. Kaijan innostus ruisleipää kohtaan kasvoi edelleen ja hän päätti etsiä uudet tilat omalle leipomolle ja myymälälle. Vuoden 2009 alussa tilat löytyivät Myllyojalta Karjalantieltä entisen Mäntysen Matin kaupan tiloista. Kaija remontoi tilat, hankki modernit leivinuunit ja taikinakoneet. Vielä saman vuoden kesällä Kaija paistoi ensimmäiset leivät uusissa tiloissa. Kaijan Ruisleipä oli palannut kotiin, ja samoin palasivat asiakkaat.

Tietoa, taitoa ja intuitiota
Kaija Hyväkkä tekee elämänsä mittaista työtä sovittaen tekemisen määrän nyt niin, että hän pärjää yksin leipomossa. Laatu on edelleen Kaijan tekemisessä tärkein asia.
– Raaka-aineiden pitää olla ehdottoman hyviä. Minä käytän vain puhdasta kotimaista viljaa, joka tulee Vääksyn myllyltä. Kun tekemiseen laittaa sopivasti tietoa, taitoa ja intuitiota, ovat asiakkaat tyytyväisiä, ja tuotteet käyvät kaupaksi, neuvoo Kaija Hyväkkä.

Ikääntymisen myötä Kaija Hyväkkä pohtii myös tulevaisuuttaan ja jatkoa leipomolle.
– Odottelen tässä, että joku päivä leipomon myymälään astuu leipomisesta kiinnostunut nuoremman sukupolven edustaja ja sanoo: Kaija, minulla olisi idea. Ideat ja uudet yrittäjät ovat tervetulleita, toivottaa Kaija Hyväkkä.

http://www.kaijankotileipa.net

Categories: Yrittäjät