Pyytäjät made by Piianen

Published by kari@k-systems.fi on

Pyytäjät brändin luoja Piia Virtanen.

Kuka olisi uskonut ilmiöön, jossa suomalaiset naiset sekoavat kainaloon saakka venyvistä Onkiniemellä ommelluista silakkakuosisista pikkuhousuista. Ei ainakaan Heinolasta lähtöisin oleva Pyytäjät-pikkuhousuja valmistava Piia Virtanen itse.

Kouluaikana Virtanen surautti ompelukoneella sormeensa. Siitä tuli lääkärireissu eikä ompelu sen jälkeen vetänyt puoleensa, vaikka Virtanen salaa ompelemisesta haaveilikin. Lopulta Virtanen päätyi kuljetusalalle, omasta mielestään ompelukonetta turvallisempien laitteiden pariin.

– No en sitten koskaan!
Virtanen nauraa vastaukseksi kysymykseen, oliko hän suunnitellut yrittäjyyttä. Toisin kuitenkin kävi. Sisäpiirin vitsistä valtakunnalliseen suosioon ponnistaneet Pyytäjät-pikkuhousut menevät tällä hetkellä kuin kuumille kiville, ja kuorma-autoa toistakymmentä vuotta kuljettaneen, vielä pari vuotta sitten ompelutaidottoman, Virtasen ompelukone käy kuumana.

Mistä kaikki oikein alkoi?
Lokakuussa 2018 Virtanen vei tytärtään harrastuksiin Sysmään ja kipaisi samalla reissulla kangaskauppaan.
– Hymyilevä nainen tuli ompelimostaan liikkeen puolelle kysyen, kuinka voisi olla avuksi? Vastasin, että et varmaan mitenkään, koska minä en osaa ommella. Puolen tunnin päästä olin kuitenkin jo lupautunut liikkeessä järjestettäviin ompelulaneihin ja puhkuin intoa alkaa tosissaan opettelemaan.
Laneissa Virtanen ompeli kaksi mekkoa ja legginsit. Onnistumisestaan ylpeä nainen laittoi ompeluksistaan kuvat someen ja yhtäkkiä alkoi tulla pyyntöjä, että tekisitkö minullekin. Vuoden 2019 alussa Virtasen tilanne olikin jo sellainen, että oman toiminimen perustaminen oli välttämätöntä.
Vuoden verran Virtanen ehti ommella trikoovaatteita, sitten tuli kuningasidea ommella pikkuhousut isolla P:llä. Sellaiset reilut ja oikeasti mukavat jalassa. Naiset rakastuivat Virtasen luomaan malliin ja hauskoihin kuoseihin. Syntyi ilmiö. Laadukas käsityönä valmistettu tuote, josta oivaltavan käyttömukavuuden lisäksi huokuu yrittäjän oma rempseä ja rohkea elämänasenne.

“Pyytäjät – sinun katiskallesi”
Kuvat silakka-, kettu-, ja karamellikuosisista pikkuhousuista levisivät Facebookissa kuin kulovalkea. Sittemmin Virtanen on törmännyt somessa kuviin, joissa Pyytäjät esiintyvät asiakkaiden toimesta hyvinkin hauskoissa tilanteissa. Tällaisesta esimerkkinä kuva, jossa pikkuhousut on kuvattu suoraan morsiamen yllä.
– Parasta kaikessa on ollut se huumori, hauskuus ja positiivinen vastaanotto, kun kilahtaa viesti, että postilaatikossa odottaneet Pyytäjät ovat pelastaneet asiakkaan päivän.

Haasteitakin on mahtunut mukaan
Toimeliaalla yrittäjällä on vienyt aikaa saada kaikki asiat rullaamaan ja etsiä niitä oikeita ratkaisuja. Nopean suosion mukana on tullut myös haasteita. Hankalaa on esimerkiksi ollut saada jotkut asiakkaat ymmärtämään, että Virtanen tekee Pyytäjiä vapaa-ajallaan varsinaisesta työstään. Tuotteita tulee myyntiin verkkaiseen tahtiin ja se on joitain ärsyttänyt.
– Tykkään sitä paitsi myös mun rekkamiehen työstäkin, enkä haluaisi siitä vielä kokonaan luopua, Virtanen täsmentää.

Täysipäiväiselle yrittäjyydelle vahva ehkä
Virtanen siis käy kuljetusalan päivätöissä, on alakouluikäisen tytön äiti, harrastaa sisustamista, keikkailee bändissä nimeltä Duo TV sekä suunnittelee, ompelee, myy, pakkaa ja postittaa pikkuhousuja ympäri Suomen. Miten Virtasen tunnit vuorokaudessa riittävät?
– En makaa sohvalla! Virtanen naurahtaa, ja lisää kaiken vievän paljon aikaa. Siksi hänellä nykyään onkin alihankkija työtaakkaa keventämässä.
Ajatus antaa yrittäjyydelle enemmänkin tilaa ei ole poissuljettu. Virtanen ei kuitenkaan halua hoppuilla.
– Asiat järjestyvät, kun niille antaa aikaa.

Entäpä kivijalkakauppa, voisiko Virtanen harkita sellaista?
– Asun vanhassa kyläkaupassa Onkiniemellä ja työhuoneeni on kauppana toiminut tila. Eihän sitä tiedä, vaikka tuohon vielä ilmestyisi ovi, josta pääsisi Pyytäjiä ostamaan. Tykkäisin kovasti tavata asiakkaita ihan kasvotusten. Ja onhan se ihana ajatus: Pyytäjät-putiikki!

https://www.facebook.com/pyytajat/

Piianen tuotemerkki valmistaa paikallisena käsityönä tehtyjä trikoovaatteita lapsille ja aikuisille. Piiasen pääartikkeli on tällä hetkellä Pyytäjät-pikkuhousut.

Categories: Yrittäjät