Wille Viittanen: muovi kestää käytössä 100 vuotta

Puhujahaastattelussa Wille Viittanen, Wiitta Oy:n toimitusjohtaja

Miten muovi on valikoitunut tuotteidenne raaka-aineeksi?

Wiitta Oy on perustettu vuonna 1972 Saarijärvellä ja tänä vuonna yritys täyttää 50 vuotta. Ennen oman yrityksen perustamista, isäni teki töitä muutaman vuoden muoviteollisuudessa Ruotsissa ja Suomessa.

” Tavallaan isäni näki, että se muovi on se materiaali mitä hän osaa käsitellä ja halusi lähteä sitä kehittämään. Ja tämä on vähän sellainen ala, kun tänne päätyy niin tänne jää. ”

1975 Tuotanto siirtyi Kuivaniemelle. Sieltä löytyi tontti mikä rajoittuu lännessä nelostiehen ja idässä sitten rautatiehen, se oli logistisesti hyvä sijainti. 1985 isäni myi osan tuotantokoneista ja laitteista isommalle toimijalle, mutta pian sen jälkeen alkoi perustaa uutta vastaava toimintaa sitten Haaparannan puolelle Ruotsiin. Firman toiminta päättyi muutaman vuoden jälkeen, osakkaiden erimielisyyksien vuoksi. Yksi osakkaista, pyysi kuitenkin isääni tuottamaan putken osia, joita hänen yrityksensä voi myydä ja tämä yritys on edelleen meidän yksi suurimmista asiakkaistamme.

” Vanha liimatehdas Heinolassa ostettiin 1997. Isäni koki, että toiminnalle on laajentamisen tarvetta ja koneiden määrän kasvattaminen tuotannon tehostamiseksi. ”

Wiitta Oy laajeni vuonna 2013, kun ostimme Schoeller Allibertin tuotantotoiminnan Heinolasta.

2016 saimme kaikki toiminnat sitten tänne yhden katon alle. Itse tulin mukaan 2008, sitä ennen työskentelin täälläkin tehtaalla tuotantopäällikkönä ja sitten pari vuotta Amerikassa projektikeikalla. Koulutukseltani olen muovi-insinööri.

Miten kiertotalous toteutuu toiminnassanne?

Asiakkaistamme esimerkkejä ovat esimerkiksi Renos Oy, Celsa Steel Service Oy ja Hesburger.

Valmistamme putkistosaneeraustuotteiden jakelijana ja sujutusprojektien toteuttajana toimivalle Renos Oy:lle pätkäsujutusputkea, joka voidaan ujuttaa kaivosta pätkä kerrallaan ja luoda uusi putki vanhan betonin sisälle. Tällä järjestelmällä voidaan kaivamattomasti saneerata vanha viemäri, jolloin liikennettä ei tarvitse pysäyttää, eikä liikuttaa isoja massoja ja suuria kaivinkoneita

Celsa Steel Service Oy on iso konserni, joka tuottaa raudoitteita betoniteollisuuteen. Heille valmistamme välikkeitä, jotka tulevat betonin sisään ja päälle tulee terästä, jolla lujitetaan betonielementti. Ja nämä välikkeet me valmistamme pääsääntöisesti kierrätysmuovista.

Hesburgerilla on paljon elinkaarensa päässä olevia elintarvikemuovilaatikoita, joita käytetään pääasiassa raaka-aineiden kuljetukseen. Näistä Hesburgerin omista muovilaatikoista saadusta raaka-aineesta alettiin tekemään tarjottimia.

” Kaikki ne tuotteet mitä me teemme, niin ne ovat pääasiassa kestäviä tuotteita. Esimerkkinä viemäriputken osa, joka asennetaan kestää jopa 100 vuotta kiinteistössä. ”

Miten vastuullisuus otetaan huomioon, muovituotannossa, joka suuntautuu kansainvälisille markkinoille?

Vuonna 2015 meille myönnettiin ISO 9001 2015 -sertifikaatti, yhtenä ensimmäisenä koko maassa.

Toukokuussa saatiin käyntiin ensimmäinen täyssähkökone, joka on tekniikaltaan vastaavakuin täyssähköauto. Niitä on ollut Suomessa jo 90-luvulta saakka käytössä, mutta tämä on tiettävästi suurin. Olemmekin tilanneet sähkönmittausjärjestelmän ja tarkoitus on nimenomaan vertailla täyssähkökoneen ja hydraulikoneen eroja. Mitataan muutamia muitakin koneita, jolla saadaan kokonaisvaltaista dataa sähkön kulutuksesta yrityksessämme.

Isälläni ovat ensimmäiset aurinkopaneelit olleet 90-luvulta saakka, jotka olivat silloin vielä harvinaisia. Lämpöpumppu teknologiaa meillä on hyödynnetty 70-luvulta lähtien, sillä saadaan tehtyä hyvällä hyötysuhteella sähköllä kylmää tai lämmintä.

” Tulevaisuudessa kiinnostaisi rakennuttaa oma tehdas, jossa kaikki kestävän kehityksen teemat ovat otettu tarkkaankin huomioon. ”