Susan Vatanen – Sunnuntaipuoti

Published by kari@k-systems.fi on

Sunnuntaipuodin yrittäjä Susan Vatanen.

Eettinen ja ekologinen naisille, miehille ja kodin sisustukseen suunniteltu Su-mallisto sai alkunsa hitaista sunnuntaisista päiväkävelyistä Tuusulan järven rannoilla ja tietysti Susanista, suunnittelijasta itsestään. Sitä ennen ehti kuitenkin tapahtua paljon. Matkalle valmistuneeksi artesaaniksi, muotoilu- ja puutarhuriopintojen kautta yrittäjäksi, äidiksi ja kotipuutarhuriksi mahtuu niin toteutunut unelma kukkakaupasta, nuoruuden rakkauden kohtaaminen, äidiksi tuleminen kuin myös totaalinen työuupumus.

Halu tehdä asiat kauniisti
Muotimaailman tapa kopioida, tehdä paljon samaa ja teettää työ ulkomailla, niihin asioihin Vatanen kyllästyi, vaikka työ palkattuna suunnittelijana olikin mieleistä. Kiireen ja paineen alla hitaaksi hioutuneesta elämäntyylistä alkoi rakentumaan oman malliston ideologia. Vatanen halusi luoda ja myydä vaatteita, joiden arvomaailman takana hän pystyisi seisomaan.
– Halusin tehdä asiat kauniisti. Hidasta muotia ja aikaa kestäviä asioita.

Su-malliston syntyyn tarvittiin myös jääräpäisyyttä, sillä Vatanen halusi olla materiaalien suhteen tinkimätön. Hän valitsi mielipiteitä jakavan pellavan, jolla kuitenkin tiesi olevan omat faninsa ja ymmärtäjänsä.

– Pellava on haastava materiaali. Pellava ei myöskään ole halpaa, Vatanen sanoo ja lisää, ettei sen olekaan tarkoitus miellyttää kaikkia.

Luonnonmateriaalien hyvistä ominaisuuksista luovutaan usein käytännöllisyyden vuoksi. Vatanen ei halunnut tehdä niin. Su-mallisto käyttää suomalaisten kangastukkujen sertifioituja luonnonmateriaaleja. Kankaat tulevat EU:n alueelta ja Valko-Venäjältä. Malliston käyttämä merinovilla neulotaan Suomessa. Myös puuvilla tulee luomuviljeltynä EU:n alueelta.

Lempi toi yrittäjäpariskunnan Heinolaan
Sunnuntaipuodin ensimmäinen myymälä nousi Tuusulaan. Täydellisen liiketilan yläkertaan Vatanen remontoi yhdessä puolisonsa, taiteilija Roy Auringon, kanssa kodin. Palaset toimivaan yrittäjyyteen ja elämään olivat kohdillaan, ja sitten syntyi tyttö nimeltä Lempi.

– Paikka, jossa asuimme, alkoi tuntua rauhattomalta, ja ryhdyimme suunnittelemaan muuttoa rauhallisempaan ympäristöön.

Kodin pariskunnalle Vatasen kotikaupungista Heinolasta löysi netistä Royn äiti, joka tosin ei koskaan ollut edes käynyt Heinolassa. Vanha talo, jonka sisätilat mahdollistaisivat kodin ja työskentelytilan molemmille, löytyi Tommolan asuinalueelta. Alkoi armoton remontointi ja sisustus. Vanhan talon yläkertaan rakentui ajan hengen mukainen showroom eli työtilan yhteydessä oleva myyntitila, jossa asiakas voi sovittaa ja ostaa. Pääasiallisesti Sunnuntaipuodin myynti kuitenkin tapahtuu verkon nettikaupan kautta, sillä ostajia on ympäri Suomen.

Vatanen ymmärtää hyvin, että showroomiin tuleminen voi olla ensimmäisen kerran jännittävä kokemus.

– Kohtaamisen pitää tapahtua hellästi ja asiakkaan itse tietää, onko vaate se oma juttu. Vaatteessa joko viihtyy tai ei viihdy. Parhaimmillaan vaate on itsetunnon nostattaja.

Tänä vuonna showroom on toiminut koronaepidemian vuoksi ainoastaan työtilana. Seuraava uusi sarja mallistoon ilmestyy keväällä ja se julkaistaan alkuun kolme vaatetta sisältävänä sarjana.
– Mallisto uudistuu siten, että jotain jää pois ja jotain nousee uudestaan esiin. Uusia malleja syntyy verkkaisesti ja ne ovat usein olemassa olevia sarjoja täydentäviä vaatteita.
– Myös yksilöllisiä ratkaisuja voidaan tehdä, sillä jokainen vaate leikataan yksittäiskappaleena.

Elämäntyyli näkyy ja puhuu mallistossa
– Viinirypäleitä on vielä jäljellä, haluatko maistaa? Vatanen hymyilee ja tarjoaa kesän rypälesadon viimeisiä marjoja. Rypäleköynnöksien takana kasvaa maa-artisokkaa.
– Ja tuonne tulee japanilainen puutarha, Vatanen näyttää.
Japanilaisen puutarhan taakse on tarkoitus istuttaa ensi kesänä perunaa. Vatasen kertoillessa perheen arjesta, kuulostaa siltä, että yrittäjyys ekologisten designvaatteiden parissa ja hyötyviljely ovat oikeastaan yksi ja sama asia. Vatanen paljastaakin, että malliston tuotteiden nimet ovat kasvien ja kukkien latinankielisiä nimiä.

Vatanen on tyytyväinen kaikkeen siihen mitä elämä ympärillä juuri nyt tarjoilee.
– Ei tarvita ihmeellisiä asioita siihen, että arki on tosi hyvää, ja juuri se on täällä Heinolassa mahdollista.

https://www.sunnuntaipuoti.com/

Su on eettinen ja ekologinen, rennon minimalistinen ja suoralinjainen mallisto naisille, miehille ja kotiin. Vaatteet ja sisustustekstiilit suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa käsityönä.

Yrittäjä, Susan Vatanen
Pienen tytön äiti ja avopuoliso
Sunnuntaipuoti aloitti liiketoiminnan vuonna 2013.

Categories: Yrittäjät