RELE-hankkeessa käynnistyy kenttätyö Vierumäellä

Published by kari@k-systems.fi on

RELE-hankkeen projektipäällikkö Jaana Kuula.

Heinolan kaupungin yritysten energiatehokkuuteen ja kestävään kehitykseen tähtäävässä RELE-hankkeessa on alkamassa Vierumäen yritysten kanssa toteutettavien toimenpiteiden vaihe. Tavoitteena on tuottaa Vierumäelle energia- ja kiertotalouden ekosysteemikonsepti, jossa alueen yritykset voisivat tehdä yhteistyötä, hyödyntää ja kehittää toimintaansa energia- ja kiertotaloudessa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoituksena olisi muodostaa noin 15:sta eri kokoisesta yrityksestä koostuva yhteistyöverkosto.
Kahden ja puolen vuoden mittaisesta hankkeesta on viidennes takana. Tänä aikana projektipäällikkö Jaana Kuula on hakenut verrokkitietoja ja luonut tilannekuvaa suomalaisista energia- ja kiertotalouden ekosysteemeistä.
Samanaikaisesti hän on vaihtanut tietoja projektikokouksissa LAB ammattikorkeakoulun ja LUT yliopiston kanssa, joilla on käynnissä omat erilliset alueelliseen kestävyyteen ja energiatehokkuuteen tähtäävät hankkeet.

Hankkeella kokenut vetäjä

Hankkeen vetäjällä, Jaana Kuulalla on todella vankka koulutus ja kokemusta vastaavien kehitysprojektien vetämisestä. Kuula on opiskellut tietojärjestelmiä ja kauppatieteitä sekä työskennellyt mm. Nokian ja Koneen palveluksessa. Hän on väitellyt tohtoriksi tietotekniikasta ja turvallisuustieteistä yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa sekä vetänyt mittavaa kansainvälistä EU-projektia ja toiminut tutkijana, asiantuntijana ja projektipäällikkönä useassa organisaatiossa.
Työssään hän haluaa olla perusteellinen ja hakea kaikki tarvittavat faktat ja luoda tarkan tilannekuvan työn alla olevaan kehityshankkeeseen.
Ennen tuloaan Heinolaan hän on toiminut vastaavanlaisissa kehitystehtävissä muun muassa Kuopiossa ja Äänekoskella.

Kenttätyöhön Vierumäelle

– Seuraavaksi on tarkoitus kartoittaa Vierumäellä toimivien yritysten energia- ja kiertotalouden tilanne. Selvitystä on tarkoitus tehdä kirjallisen kartoituksen, haastattelujen ja työpajojen avulla.
Kootun aineiston perusteella pääsemme valmistelemaan toimintakonseptia ekosysteemille yhteistyössä yritysten ja sidosryhmien kanssa, kertoo Jaana Kuula.
Kuulan mukaan keskeinen asia kehityshankkeen etenemisessä on se, miten Vierumäen yritykset näkevät energia-asiat ja kiertotalouden tarjoamat mahdollisuudet.
– Haluavatko ne olla energian käyttäjiä, tuottajia vai sekä että. Haluavatko yritykset hakea uusia energialähteitä ja voiko asioita kehittää kiertotalouden tarjoamilla mahdollisuuksilla yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kesken, kiteyttää projektipäällikkö Jaana Kuula.
Vierumäen yritykset tulevat vielä tämän vuoden puolella saaman yhteydenottoja RELE-hankkeesta selvitys- ja yhteistyön käynnistämiseksi.
Heinolan RELE-hankkeen budjetti on 176 000, josta Euroopan aluekehitysrahastolta saatu rahoitus on 132 000 euroa. Heinolan kaupunki rahoittaa hanketta 25 %:n osuudella. Valmista uuden ekosysteemin toimintakonseptin kanssa pitäisi olla 30.9.2026 mennessä.

 

Categories: Yleinen