Elsan Ekopaja – sydämellistä saippuakauppaa  ja pieniä arkisia valintoja huomisen puolesta

Published by kari@k-systems.fi on

Elsan Ekopajan yrittäjä Mari Tiira teki ensimmäisen saippuansa syksyllä 2020. Perheen tyttärellä Annalla oli aina ollut herkkä iho ja pesutuotteeksi sopinut vain yksi tietty pyykkipulveri, joka sitten eräänä päivänä oli kaikkialta loppu.

Tiira eli tuolloin raskasta aikaa, sillä perhe oli juuri menettänyt nuorimman tyttärensä. Vaikeasti sydänsairas Elsa oli kuollut vain neljän kuukauden ikäisenä. Tiira oli uupunut ja pinnisteltyään jaksamisensa äärirajoille, jäänyt pois päivätyöstään keräämään voimia. Lepo oli tehnyt työnsä ja uusille ajatuksille avautunut hiljalleen tilaa. Siispä Tiira tutustui netin kautta kotitekoisten pulverien ohjeisiin ja päätti tehdä tyttärelleen sopivan pesupulverin itse.

Ensimmäinen pulveriin tarvittava seos valmistui ja Tiira raastoi sen lasipurkkiin aikeinaan ryhtyä saunassa pyykille. Purkki kuitenkin lipesi kovalle lattialle ja särkyi. Onneksi, sillä luettuaan pulveriohjeen uudelleen, Tiira huomasi hankkineensa siihen yhden väärän ainesosan, joka olisi saattanut tukkia koko uuden pesukoneen. Siispä sama uudestaan! Netin valmiit pulverireseptiin sopivat saippuat Tiira koki liian hinnakkaiksi, joten hän päätti tehdä pulveriin tarvittavan saippuan itse. Sirpalevahingosta viisastuneena Tiira raastoi ja sekoitti uuden pulverin muovipurkkiin. Elsan Ekopajan ensimmäinen tuote, siivoussaippua Soap Anna oli valmistunut.

-Tajusin heti ensimmäisen kokeilun jälkeen, että tämän osaan! Minä osaan tehdä saippuaa! Tiira muistelee hymyillen.

Tulossa oli joulu ja Tiira päätti ilahduttaa sukulaisiaan saippulahjalla. Saippuoita syntyi innostuksen vallassa kuitenkin niin paljon, että Anna-tytär joutui huomauttamaan saippuoita olevan enemmän kuin sukulaisia, joten kannattaisiko niitä ehkä myydä!
Kuka niitä nyt ostaisi? Tiira ajatteli. 

Saippuamuotit.

Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin voidaan todeta, että tosi moni halusi ostaa. Puhtaista ja valikoiduista luonnontuotteista sekoitetut saippuat löysivät heti paikkansa kuluttajien kylpyhuoneista ja yritys on tehnyt lyhyessä ajassa ison harppauksen kotikemistin saippuapajasta merkittäväksi toimijaksi käsintehtyjen saippuoiden kuplivalla kentällä. Työtä se on kuitenkin vaatinut.

-Ihan ensin piti opetella luomaan saippuareseptejä ja luoda yritykselle ja sen toiminnalle omat arvot. Ne löytyivät rakkaudestani suomalaisuutta ja suomalaista metsää kohtaan sekä mummin tarinoista, Tiira kertaa alkuaikoja.

“Elsan Ekopaja on nykypäivään sijoitettua mummolan saunan palasaippuanostalgiaa.” 

Soap Annan jälkeen valmistui saippua nimeltä Mustikkametsä. Seuraavan tuotteen syntyyn vaikutti korona. Tiira huomasi lasten heti silmän välttäessä luistavan käsienpesusta ja vain liruttavan käsiään vesihanan alla.

-Halusin tehdä saippuan, joka saa lapset innostumaan käsienpesusta, Tiira kertoo ja osoittaa Englannin lakritsisekoituksesta tuttua kerroskaramellilta näyttävää saippuaa.

Tuote on ollut hitti alusta alkaen ja toden totta saanut lapset innostumaan huolellisesta käsienpesusta.

Ja niin uusia tuotteita alkoi syntymään tasaiseen tahtiin. Paikallisuus on pysynyt raaka-aineiden hankinnassa koko ajan prioriteettina. Tiiran oman kanalan silkkikanojen munat ovat kullanarvoisia raaka-aineita ja esimerkiksi Mimmi-kutun maitosaippuaan käytettävä vuohenmaito tulee Pertunmaalta.

“Kasvatamme itse osan saippuamme raaka-aineista. Pihallamme on lavankauluspuutarha ja kasvihuone, joka on Marin intohimoisen harrastelun tulos.”

Apulanta-saippuaa

Elsan Ekopajan erikoisuutena voitanee pitää erikoissaippuoita, joita on kehitelty eri yrityksille. Valikoimasta löytyy tällä hetkellä mm. Heinola-saippua, Heila-saippua, Kumpeli-suolasaippua, Apulanta-saippua sekä Sydänlasten saippua, jonka jokaisesta myydystä palasta yritys lahjoittaa 20% Suomen sydänlapset ja -aikuiset ry:n toimintaan. Nallen hunajasaippuan tuotosta niin ikään lahjoitetaan myös 20% Lastenklinikoiden kummit ry:lle.

Myös uusia yritysyhteistyöllä suunniteltavia saippuoita on valmisteilla ja ne saadaan markkinoille kevään aikana.

Yrittäjä Mari Tiira pyörittää Elsan Ekopajaa yhdessä puolisonsa Pekka Santapakan kanssa. Saippuapajan toimintaan kuuluu tällä hetkellä myös Heinolan Liikennepuiston yhteydessä sijaitseva Saippuakahvila.

Elsan Ekopajan tuotteita voi ostaa jälleenmyyjiltä sekä suoraan yrittäjältä itseltään. Merkittävä tekijä yrityksen toiminnassa on seuroille ja yhteisöille räätälöity varainhankitakonsepti ja siihen valikoidut tuotteet.

Kevät 2022 tuo tullessaan Ekopajalle paitsi uusia tuotteita myös uudistuksia markkinoinnin ja myyntikanavien osalta. 

“Elsan Ekopaja on syntynyt suurin tuntein ja jatkaa toivon tuomista maailmaan.”

Yrityksen kotisivut: www.elsanekopaja.fi

Categories: YleinenYrittäjät