Fazer tuo makeisten valmistuksen Lahteen – jättipotti Päijät-Hämeelle

Published by kari@k-systems.fi on

Fazer on sijoittamassa uuden makeistehdaskompleksin Lahteen. Fazer on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen Lahden kaupungin kanssa 34 hehtaarin suuruisen tontin varaamisesta Pippo-Kujalan teollisuusalueelta.
Toteutuessaan uusi tehdas korvaa Fazerin nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa, jotka ovat palvelleet Fazeria jo vuosikymmenien ajan. Fazerin makeistuotanto työllistää nyt noin 900 henkeä.
Fazer tekee investointipäätöksen ensi vuonna ja toiminnan on tarkoitus siirtyä uuteen tehtaaseen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana.

Fazer kertoo tiedotteessaan, että yhtiön strategisena tavoitteena on vahvistaa asemaansa Suomen johtavana kuluttajatuoteyhtiönä ja vauhdittaa kasvua muissa Pohjoismaissa. Kuluttajalähtöiset innovaatiot, trendikkäät kategoriat ja ruokateknologia edistävät yhtiön strategisten painopistealueiden saavuttamista.

Osana strategian toteuttamista Fazer kertoi tammikuussa 2022 suunnittelevansa uutta huippuluokan makeistehdasta. Investointi vastaa tulevaisuuden kuluttajaodotuksiin ja ympäristövaatimuksiin sekä parantaa työskentelyolosuhteita ja kotimaisen valmistuksen kilpailukykyä.

Lahden seutu ylivoimainen

– Paikkakunnan valintaan ovat vaikuttaneet lukuisat eri tekijät ja olemme huolellisesti arvioineet kymmeniä eri vaihtoehtoja uuden tehtaan kotikaupungiksi.

– Lahti on vakuuttanut meidät kokonaisvaltaisella lähestymisellään ja Lahti tarjoaa erinomaiset puitteet työntekijöiden sujuvaan arkeen, joka on pitkällä aikavälillä perusedellytys henkilöstön hyvinvoinnille ja saatavuudelle.

– Muualla asuville Lahti on liikenneyhteyksien ansiosta hyvin saavutettavissa. Ehdolla oleva maa-alue on tarpeisiimme nähden tarpeeksi suuri ja mahdollistaa makeistehtaan kehittymisen myös tulevaisuudessa. Pippo-Kujalan teollisuusalue on logistisesti ja rakennusteknisesti hyvä ratkaisu, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström.

Lahti panostaa myös Fazerin ympäristötavoitteisiin

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan Fazerin ja Lahden yhteistyöllä on pitkä historia. Lahden kaupunki tarjoaa Fazerille erityisen toimintaympäristön myös tulevaisuudessa.

– Olemme myös mukana auttamassa Fazeria ympäristötavoitteiden saavuttamisessa, sillä Lahden tavoitteena on olla ensimmäisenä suomalaiskaupunkina hiilineutraali jo vuonna 2025.

– Henkilöstölle Lahti tarjoaa suuren kaupungin edut ihmisenkokoisessa mittakaavassa. Palvelut ovat lähellä, virkistysmahdollisuudet ovat kattavat ja päiväkoti- ja kouluverkosto on Suomen nykyaikaisempia. Meille olisi suuri kunnia saada olla Fazerin Sinisen ja Mariannen uusi kotikaupunki, tunnustaa kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Fazerilla on pitkät perinteet Lahdessa. Vuonna 1958 Fazer osti Oululaisen leipomon ja vuonna 1971 Lahteen rakennettiin oma mylly. Kärpäsenmäen tehdasalueella toimii lisäksi hapankorpputehdas ja huhtikuussa avattu kauraksylitolitehdas. Lahdessa toimii myös Fazerin gluteeniton leipomo. Fazer työllistää tällä hetkellä Lahdessa noin 600 henkilöä.

Vaikutusta koko Päijät-Hämeeseen

Fazerin uusi investointi tuo todella merkittävän piristysruiskeen Lahden lisäksi koko Päijät-Hämeeseen. Pelkästään tehdaskompleksin rakentaminen tuo runsaasti työtä maakuntaan. Tehtaan sadat uudet työpaikat, logistiikka sekä muut tuotantoon liittyvät palvelut tarjoavat työtä monille yrityksille ja osaajille. Lahden rinnalla Heinolan seutu tarjoaa hyvät ja edulliset elinolosuhteet uusien työntekijöiden sijoittumiselle maakuntaan.

Categories: Yleinen