Hämeen kehitysnäkymät – Työllisyys lähtee nousuun

Published by kari@k-systems.fi on

Hämeen elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tulevaisuus näyttää lupaavalta. Alueellisten kehitysnäkymien mukaan arviot Hämeen kehitysnäkymistä ovat kohentuneet selkeästi keväästä.

 Työllisyyskehityksen ennakoidaan seuraavan elinkeinoelämän parantuneita odotuksia pienellä viiveellä. Arviot perustuvat syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen, jossa on arvioitu Hämeen elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja lyhyen aikavälin kehitysnäkymiä.

Toistaiseksi suhdannetilanteen heikkeneminen on näkynyt Hämeessä enemmän uusien avoimien työpaikkojen määrän laskuna, lomautuksina ja muutosneuvotteluilmoituksina kuin suorina irtisanomisina. Työttömyyden kasvu on ollut molemmissa Hämeen maakunnissa vähäisempää kuin maassa keskimäärin, mutta lomautettujen määrä on kasvanut Päijät-Hämeessä hieman koko maata nopeammin.

 − Positiivisena signaalina voi pitää myös sitä, ettei pitkäaikaistyöttömyys ole kääntynyt Hämeessä yhtä voimakkaaseen kasvuun kuin monilla muilla alueilla. Päinvastoin: pitkäaikaistyöttömien määrä on jopa hieman vähentynyt Päijät-Hämeessä edellisvuodesta, huomauttaa erikoissuunnittelija Kerttu Valanta Hämeen ELY-keskuksesta

Työvoimapula helpottaa

Työvoiman kysyntä on laskenut merkittävästi molemmissa Hämeen maakunnissa, ja työnvälitykseen ilmoitettujen uusien avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt kaikilla päätoimialoilla. Työvoiman kysynnän lasku on lieventänyt työvoimapulaa Hämeessä ja rekrytointiongelmia kokeneiden yritysten osuus työvoimaa etsineistä yrityksistä on hieman laskenut edellisvuodesta. Tilastollisesti osoitettavien työvoimapula-ammattien määräkin on lähes puolittunut edellisvuodesta.

– Tällä hetkellä laskennallisiksi työvoimapula-ammateiksi luetaan Hämeessä lähinnä enää joitakin opetus- ja kasvatusalan sekä sosiaali- ja terveysalan ammatteja, mutta kohtaanto-ongelmaa esiintyy yhä muillakin aloilla, kuten IT-alalla sekä matkailu- ja ravintola-alalla, toteaa työvoimapalveluasiantuntija Eero Häyrinen Hämeen ELY-keskuksesta.

Osaajapulatilanteen helpottumisen arvioidaan kuitenkin jäävän tilapäiseksi. Hämeessä kuolleiden määrä ylittää syntyneiden määrän vuosittain ja viime vuosina syntyneet ikäluokat ovat olleet historiallisen pieniä.

– Osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi Häme tarvitsee jatkossa aiempaa enemmän työperäistä maahanmuuttoa. Tärkeä rooli on myös alueen oppilaitoksilla, tiivistää Hämeen ELY-keskuksen elinkeinovastuualueen johtaja Vesa Jouppila.

Categories: Yleinen