Heinola 7. pienten kaupunkien elinvoimavertailussa

Published by kari@k-systems.fi on

Heinolan uudistunut tori parantaa myös Heinolan elinvoimaa.

Heinolan kaupunki puolustaa paikkaansa Suomen pienten kaupunkien elinvoimavertailussa, jossa arvioidaan kaupunkeja Vartinkeskusta -mallin mukaan. Vartinkeskusta tarkoittaa kuinka tiiviisti keskustassa on kauppoja, ravintoloita ja palveluja sekä asukkaita kilometrin säteellä kaupungin keskustasta ja miten tarjonta kehittyy.

Elinvoimalaskennassa näitä tietoja ja muutoksen suuntaa arvioidaan ja verrataan kaikkien kaupunkien kesken ja saman kokoluokan kaupunkien vertailussa.

Heinola on pysytellyt vertailussa pienten kaupunkien keskikastissa. Tänä vuonna pienten kaupunkien vertailussa kärkipaikan otti Pietarsaari, Maarianhamina oli toinen ja Riihimäki kolmas.

Elävät kaupunkikeskustat ry:n vuodesta 2015 lähtien toteuttama tutkimus osoittaa toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäisen mukaan, että kaupunkien elinvoima ei kehity ilman investointeja ja pitkäjänteistä keskustan kehittämisen ohjaustyötä.

– Menestyminen vertailussa ei ole välttämättä kiinni kaupungin asukasluvusta. Esimerkiksi Porvoo ohittaa monta suurta kaupunkia ja sijoittuu valtakunnallisessakin vertailussa viidenneksi. Vertailussa pärjäävät myös Hyvinkää ja Vaasa. Niissä kaikissa tehdään aktiivisia toimenpiteitä keskustojen kehittämisessä, kertoo Pokko Lemminkäinen.
– Yleisellä tasolla ravintolat ovat pärjänneet keskustoissa keskustakauppoja paremmin. Ravintoloiden osuus on nyt 14,7 % keskustojen liiketiloista (2023 14,8 %), kauppojen osuus on 28,1 % (2023 oli 28,8 %) ja vapaiden liiketilojen osuus keskustoissa on nyt 10,7 %, kun se viime vuonna 2023 oli 10,5 %, kertoo Lemminkäinen.

Elinvoima-asiantuntija Martti Wilhelmsin mukaan kaupunkikehittäminen painottuu tulevaisuuden kaupungeissa yhä enemmän keskustoihin.
– Ruokakaupan sijoittaminen keskustaan hyvien pysäköintimahdollisuuksien kanssa ruokkii keskustan elinvoimaa. Vartin keskustan asukkaat nauttivat autovapaudesta arjessaan. Asukastiheyden kasvattaminen keskustoissa tuo monia hyötyjä eri tasoilla. Vartin keskustojen asukasluku onkin noussut isoissa kaupungeissa, sanoo Martti Wilhelms.
Valtakunnallisen vertailun kärjessä oli tänä vuonna viime vuoden tapaan Tampere, Helsinki sijoittui toiseksi ja Turku kolmanneksi.

Vertailussa olivat mukana Espoo (Tapiola), Imatra, Heinola, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Järvenpää, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Loimaa, Loviisa, Maarianhamina, Mikkeli, Naantali, Oulu, Pietarsaari, Pori, Porvoo, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rovaniemi, Salo, Seinäjoki, Tampere, Tornio-Haaparanta, Turku, Uusikaupunki, Vaasa, Vantaa (Tikkurila), Vihti (Nummela).

 

Categories: Yleinen