Heinolastako liikkuvin kunta?

Published by kari@k-systems.fi on

Heinola on kolmen parhaan joukossa ehdolla Suomen liikkuvin kunta 2019 -palkinnon saajaksi tammikuun Urheilugaalassa. Kilpailussa etsitään kuntaa, jossa tehdään yhteistyötä yli sektori- ja organisaatiorajojen kuntalaisten liikkumisen lisäämiseksi. Kaksi muuta ehdokasta palkinnon saajaksi ovat Helsinki ja Lieto.

Ehdokasvalinnat teki asiantuntijaraati, jossa oli edustajia Suomen Kuntaliitosta ja opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Valinnassa painotettiin erityisesti sitä, kuinka kunta on onnistunut kokoamaan yhteen eri toimijoita ja edistämään kaikkien kuntalaisten monipuolista liikkumista.

Heinolan vahvuuksiksi mainittiin laaja palveluvalikoima vauvasta vaariin ja se, että työ rakentuu strategiselle suunnitelmalle. Kehitystyötä on Heinolassa tehty yhdessä paikallisten seurojen ja liikunta-alan toimijoiden kanssa. Mukana ovat olleet muun muassa Jyränkölän Setlementti, Suomen Urheiluopisto, Haaga-Helian Vierumäen yksikkö, Heinolan seurakunta ja paikallisia yrittäjiä.
Liikunnan palvelupäällikön Maria Kaikkosen mukaan Heinolassa nähdään liikunnan rooli selkeänä hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä.
– Haluan esittää suuren kiitoksen kaikille mukana olleille yhteisestä työstä. Iso kiitos kuuluu myös Heinolan upealle ja laajalle seuraväelle kuntalaisten liikuttamisesta, Kaikkonen sanoo.

Heinolasta mallia
Esiraati nosti perusteluissaan esiin Heinolan kehittämät hyvät käytännöt, jotka ovat monistettavissa muuallekin.
Esimerkiksi liikuntaystävä on vapaaehtoinen, joka liikuttaa ikäihmisiä ja perheitä.
Liikuntakavereiksi on puolestaan koulutettu yläkoululaisia, jotka liikuttavat nuorempia lapsia.
Liikuntabussi kuljettaa kaksi kertaa viikossa ikäihmisiä kotiovelta uimahallille osallistumaan ohjattuun kuntosaliryhmään tai vesi- ja tuolijumppaan.
Heinola on kehittänyt palveluita pitkään ja on ollut usein kehittäjien etujoukoissa. Heinolan hakemusta kiitettiin erityisesti siitä, että työikäisten kuntalaisten liikunnan lisäämiseen tähtäävät toimet oli kuvattu ansiokkaasti.
– Kunnossa Kaiken Ikää -liikuntapalvelu tarjoaa yrityksille laajan hyvinvointipaketin edulliseen hintaan. Viime vuodesta alkaen on työttömien ollut mahdollista osallistua maksutta toimintaan, Kaikkonen muistuttaa.

Liikkuvin kunta julkistetaan Urheilugaalassa
Kolmatta kertaa järjestettävässä Suomen liikkuvin kunta -kilpailussa etsitään kuntalaisten liikuntamahdollisuuksia erinomaisesti edistänyttä kuntaa.
Vuonna 2018 palkittiin Asikkala ja vuonna 2019 Oulu. Tänä vuonna teemana on liikunnallisen elämäntavan edistämisessä tehty yhteistyö. Kilpailuun tuli 44 ilmoittautumista.
Voittajan valitsee Urheilugaalan 300-jäseninen raati. Voittaja palkitaan Uno-pokaalilla Helsingin Hartwall Areenalla 16.1.2020 järjestettävässä gaalaillassa.

Categories: Yleinen