Heinola toiseksi Suomen matkailualuevertailussa

Published by kari@k-systems.fi on

Valon juhlaa Heinolassa, kaupunki kiinnostaa matkailijoita ympäri vuoden.

Valtakunnallisilla matkamessuilla palkittiin Suomen vuoden 2024 parhaiten kehittyneet matkailualueet. Vuoden matkailualueena palkittiin Rovaniemi ja toiseksi kiilasi Heinola. Kolmanneksi kisassa tuli Tampere.
Rovaniemi sai vertailussa 78,4 pistettä 100:sta mahdollisesta. Heinola sai 78 pistettä ja kolmanneksi tullut Tampere 75 pistettä. Kilpailu voitosta oli todella tiukka, ero Rovaniemen ja Heinolan välissä ollessa ainoastaan 0,4 pistettä.

Matkailualuekilpailun ovat järjestäneet Suomen matkailualan liitto SMAL, SUOMA ry sekä TAK Research. Ne ovat vertailleet eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään kuudetta kertaa vuonna 2023. Myös Visit Finland on jälleen mukana pandemian aiheuttamien poikkeusvuosien jälkeen. Alueet on laitettu paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:

  • Rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys
  • Matkailijoiden viipymän kehitys
  • Lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen eri kuukausille (sesonkivaihteluiden vähäisyys)
  • Majoitusmyynti asukasta kohden.

Kilpailussa on painotettu matkailijamäärän kasvun lisäksi sesongin tasaisuutta sekä viipymän pidentymistä, jotka ovat olennaisia mittareita kestävän kehityksen näkökulmasta.
Kestävä kehitys onkin noussut yhdeksi tärkeimmäksi trendiksi matkailualalla ja sen merkitystä matkailualueiden menestymisessä korostetaan yhä enemmän.

Näin ollen voittaja-alueet eivät ole ainoastaan kyenneet kasvattamaan matkailuvolyymia alueellaan, vaan myös pidentämään matkailijoiden viipymää sekä rakentamaan vetovoimaisia matkailutuotteita eri sesongit huomioon ottaen.

Vertailuun on otettu mukaan ne kunnat, seutukunnat ja maakunnat manner-Suomessa, joista on saatavissa majoitustilastoja vähintään puolen vuoden ajalta. Alueita oli vertailussa yhteensä 129. Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna, mutta menestyneimmät matkailualueet sijoittuvat kärkipäähän kolmella neljästä alueen matkailullisista menestystä mittaavista tekijöistä.

Vierumäen matkailukeskittymä voiton takuuna

Heinolan menestymisen kilpailussa varmisti Vierumäellä toimivat Suomen Urheiluopisto, Vierumäki Sports ja Holiday Club Vierumäki. Suomen Urheiluopisto on uudistanut liikuntapaikkoja ja palvelujaan sekä uudistanut hotelli- ja ravintolamaailmaa miljoonilla euroilla.

Myös uudeksi hotellioperaattoriksi Vierumäelle tullut Holiday Club on panostanut voimakkaasti matkailupalveluihin. Parhaillaan alueelle rakennetaan vielä uutta huipputason viihdekylpylää. Vierumäestä on tullut yksi Suomen merkittävimmistä liikunnan koulutuksen ja liikuntalomapalvelujen keskuksista, joka palvelee matkailijoiden lisäksi myös yrityksiä ja erilaisia yhteisöjä.

Heinolan kaupungin kulttuurisihteeri Saija Jäppinen arvostaa menestymisen kisassa korkealle.
– Heinola on podiumilla kiistatta kovassa seurassa, kun seurana ovat Rovaniemi ja Tampere. Sijoitus osoittaa konkreettisesti Heinolan vetovoiman kasvua ja tämä antaa uutta tarmoa käynnistyneeseen matkailuvuoteen 2024, Jäppinen iloitsee.

Syitä vetovoiman kasvuun Jäppinen näkee useita.
– Heinolan matkailualan yrittäjissä on jo pidemmän aikaa ollut hyvää pöhinää. Suomen Urheiluopisto Vierumäellä on kovassa nosteessa, jota tänä vuonna alueelle valmistuva Holiday Clubin uusi kylpylä entisestään lisää. Koko maakunnan matkailun edistämisessä Visit Lahti on tehnyt hyvää työtä, josta osoituksena on alueellemme saadut suurtapahtumat, Jäppinen toteaa.

Categories: Yleinen