Kaupungin vanhat rakennukset investoreille – palveluja kaupunkilaisille
Heinolan elinvoimapalvelut on aloittanut kaupungin omistamien vanhojen rakennusten kierrätyksen menestyksellä. Heinolan vesitorni, vanhat Kylpylän rakennukset ja Heinäsaaren leirintäalue on myyty uusille omistajille. Sijoittajat investoivat rakennusten kunnostukseen ja luovat uusia palveluita Heinolaan.
– Rakennusten myynti kiinnosti sijoittajia valtakunnallisesti ja saimme paljon huomiota. Positiivista huomiota herätti mm. se, että kaupunki tarjosi ostajille yhteistyötä pitkillä tonttien vuokrasopimuksilla, jatkokäytön ideoinnilla ja kehitysyhteistyöllä mm. kaavoituksessa.
– Tarkoituksena on jatkaa myytäväksi päätettyjen rakennusten markkinointia ja myyntiä syksyllä. Myytävien rakennusten listalla on seuraavaksi mm. vanha paloasema, kertoo elinkeinopäällikkö Timo Kaattari.
Haetaan lupaa valmistella uusia ratkaisuehdotuksia
Heinolan elinvoimapalvelut tutkii parhaillaan yhdessä rakennusvalvonnan ja kaupunkisuunnittelun kanssa, miten myös muita Heinolan vanhoja rakennuksia olisi mahdollista korjata ja hyödyntää uusiokäytössä. Kaupungin omistamien kiinteistöjen lisäksi ratkaisuja etsitään myös muille kaupungin kannalta merkittäville yksityisten yritysten tai sijoittajien kiinteistöille.
Nyt haetaan päättäjiltä hyväksyntää selvittää vanhojen rakennusten uusiokäyttöä kokonaisvaltaisesti kaupungin palvelujen kehittämisen kannalta.
– Valmistelutyössä tulee toimia ennakkoluulottomasti eikä mitään vaihtoehtoa kannata sulkea pois ennakolta, arvioi syksyllä eläköityvä elinkeinopäällikkö Timo Kaattari.
Panostetaan palveluihin, ei seiniin
Tämän päivän investointien ja rakentamisen trendi on keskittyä ydintekemiseen eli kaupungin kohdalla palveluihin, ei seiniin. Monet kaupan toimijat ja palveluntuottajat siirtyvät vuokratiloihin, joita vuokrataan vain tarpeellinen määrä toiminnan ja asiakkaiden kannalta parhailta paikoilta.
– Heinolan kaupungintalo ja kirjasto odottavat perusteellista korjausta. Meidän kannattaa tutkia tarkkaan, miten niiden kanssa toimitaan. Kannattaako meidän jatkaa vanhoissa tiloissa vai hakea nykytilanteeseen parhaiten sopivat uudet tilat ja etsiä rakennuksille uusi omistaja ja käyttötarkoitus, ehdottaa kaupunkisuunnittelupäällikkö Juha Poskela.
Myös seminaari pelastettavissa
Heinolassa on seminaarin asiassa peiliin katsomisen paikka. Heinolaa odottaa pitkä ja raskas imagohaitta, jos ja kun seminaarin alue rapistuu.
Seminaarin rakennukset ovat vielä pelastettavissa ja Heinola voi auttaa asiassa uusiokäytön suunnittelussa mm. kaavoitusta kehittämällä.
– Heinolan pitää toimia kuten se saarnaa. Meidän tulee huolehtia ympäristöstä, myös rakennetusta kulttuuriympäristöstä. On aivan sama kuka omistaa seminaarin, sillä syyttävä sormi osoittaa Heinolan kaupunkiin, jos seminaarin ympäristön annetaan tuhoutua, ennakoi kaavoitusarkkitehti Irene Översti.
Nyt on aika tarkastella kokonaisuutta
Seminaarin vuonna 2016 ostanut kiinalainen yritys Heinola Fin-China Business Center Oy on mennyt konkurssiin. Konkurssipesän valvoja on yrittänyt myydä kiinteistökokonaisuutta siinä onnistumatta. Rakennukset ovat olleet kylmillään jo lähes kolme vuotta.
Heinolan vastaava rakennustarkastaja Juha Mara ehdottaa, että nyt on oivallinen paikka tarkastella kaupungin rakennusten ja kiinteistöjen jatkokäyttöä kokonaisuutena.
– Tilanne pitää ottaa haltuun pitkän aikavälin kokonaiskustannuksia ajatellen. Seminaari on ja pysyy osana Heinolaa. Meidän pitää hyväksyä se, sitä ei voi purkaa ja hävittää. Nyt pitää keskittyä olennaisiin asioihin, sillä jokainen päivä kasvattaa korjausvelkaa, sanoo vastaava rakennustarkastaja Juha Mara.
– Seminaarin ongelma tuskin ratkeaa ilman kaupungin tai valtion yhteistyötä. Jos kaupunki olisi hankkeessa mukana vaikkapa vuokraamassa tiloja, niin seminaarin alueelle saataisiin helpommin uusi kiinteistön omistaja huolehtimaan rakennuksista. Rahaa tulee menemään joka tapauksessa. Nyt on tarkoitus nostaa kulttuuriympäristö sille kuuluvaan arvoon, toteaa Juha Mara yksikantaan.
Kehitysohjelma ohjaamaan työtä
Heinolan elinvoimapalvelut toivoo, että vanhojen rakennusten ja kiinteistöjen uusiokäyttöä ja kehitystyötä voitaisiin tehdä oman kehitysohjelman avulla. Kysymys ei tässä vaiheessa ole niinkään investoinneista, vaan mahdollisuudesta etsiä uusia toteutusvaihtoehtoja vanhojen kiinteistöjen jatkokäyttöön ja kaupungin palvelujen kehittämiseen.
– Kyseessä ei ole vain yksi päätös, jolla hanke voidaan toteuttaa. Me toivomme, että kiinteistöjen myyntiä ja kehitysideoita voitaisiin valmistella julkisesti yhdessä kaupungin päättäjien ja yrityssektorin kanssa.
Näin mittavan kokonaisuuden valmistelu ja mahdollinen toteuttaminen kestää useamman vuoden ja se ohjaa kaupungin keskustan kehittämistä vuosia eteenpäin, esittää elinkeinopäällikkö Timo Kaattari.
Lisätietoja:
Elinkeinopäällikkö Timo Kaattari
timo.kaattari@heinola.fi
Kaavoitusarkkitehti Irene Översti
irene.oversti@heinola.fi
Kaupunkisuunnittelupäällikkö Juha Poskela
juha.poskela@heinola.fi
Vastaava rakennustarkastaja Juha Mara
juha.mara@heinola.fi