Heinolassa pulaa osaavista tekijöistä – työttömyyttä samaan aikaan

Published by kari@k-systems.fi on

Heinolan yrityselämässä eletään parhaillaan voimakasta kasvun aikaa. Erityisesti kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen panostavat teollisuusyritykset ja matkailualan toimijat kaipaavat kipeästi uuttaa työvoimaa. Kroonista osaajapulaa kärsitään myös sosiaalipalveluja tuottavissa yrityksissä kuin myös terveyspalveluissa.

Työllisyyskoordinaattori Tero Auvinen.

Puunjalostusteollisuudessa tekijöitä kaipaavat etenkin Vierumäellä toimiva Versowood Oy ja Heinolan Hevossaaressa puurakenteita tekevä VVR Wood Oy. Kiertotalouden teknologiaa rakentava metallialan yritys RecTec Oy etsii puolestaan metallialan ammattilaisia. Teollisuuden koneenrakennukseen ja automaatioteknologiaan erikoistunut Enekos Oy tarvitsee automaatiosuunnittelun ja -ohjelmoinnin osaamista.

Heinolan seudun matkailuala on ottanut kuluvan vuoden aikana suuria harppauksia ja yritykset etsivät ravitsemus- ja matkailualan tekijöitä. Holiday Club Vierumäki aloitti hotelli- ja ravintolatoiminnan Vierumäki Resortin tyhjäksi jättämään hotellikokonaisuuteen. Vierumäellä aloitti tänä vuonna myös Suomen Urheiluopistolle rakennettu uusi hotelli Fennada, joka avaa vielä tämän vuoden lopulla myös uuden ravintolamaailman palvelemaan opiskelijoita ja liikuntapalveluja käyttäviä matkailijoita ja Vierumäen päivävieraita.

Heinolassa oli syys- ja lokakuun vaihteessa vapaana noin 140 avointa työpaikkaa. Työpaikkoja avautui eniten lähi- ja sairaanhoitajille, myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, talonrakentajille, kirvesmiehille ja rakennuspuusepille sekä sosiaalialan ohjaajille ja neuvojille.

Heinolan vapaat työpaikat on koottu yhteen ja samaan näkymään businessheinola.fi -verkkopalveluun. Heinolan elinvoimapalvelun ylläpitämässä palvelussa työpaikkoja voi tarkastella TE-keskuksen näkymästä ja Oikotieltä, sivulla on myös linkkejä rekrytointipalveluihin sekä työntekijöitä etsivien yritysten verkkosivuille.

Työttömyydessä kohtaanto-ongelma

Työvoimapulan kanssa samaan aikaan Heinolan kaupunkia vaivaa myös korkea työttömyys. Elokuussa Heinolassa oli työttömänä 1068 henkilöä ja työttömyysaste oli 13,8 prosenttia työvoimasta. Korkea työttömyysaste kouraisi koko Päijät-Hämeen maakuntaa, sillä työttömyysaste oli Hämeessä Suomen maakuntien korkein. Edellisestä vuodesta työttömyys kuitenkin väheni maakunnassa 1,5 prosenttia.

Heinolan työttömyyden suuria lukemia selittää osaksi pitkäaikaistyöttömien määrä. Elokuussa pitkäaikaistyöttömiä oli 520 ja yli 50-vuotiaita työttömiä oli 547 henkeä, vammaisia tai pitkäaikaissairaita työttömistä oli 220 henkeä.
Työttömyys kirpaisee Heinolassa myös nuoria, sillä alle 25-vuotiaita nuoria oli elokuussa työttömänä 103 henkeä.

Heinolan korkea työttömyysprosentti ja samaan aikaan esiintyvä työvoimapula selittyy työllisyyskoordinaattori Tero Auvisen mukaan suurelta osin kohtaanto-ongelmasta. Sama ilmiö vaivaa työllistymistä koko Suomessa.

– Varsinkin iäkkäämpien työttömien kohdalla aikaisempi koulutus ei välttämättä vastaa tarjolla olevaa työtä, sillä esimerkiksi terveys- ja sosiaalitoimen vapaat työtehtävät edellyttävät ajantasaista koulutusta, kertoo Tero Auvinen.

Sama ilmiö näkyy myös muissa ammattitehtävissä. Työttömien työllistymistä vaikeuttaa myös pitkäaikainen työttömänä olo sekä terveys- ja talousongelmat sekä esim. oman auton puute.

Heinolassa pitkäaikaistyöttömille tarjotaan koulutusta ja perehdytystä uusiin työtehtäviin mm. kaupungin ylläpitämällä Torppa-työpajalla. Nuoria työttömiä autetaan mm. EKA-tili nyt hankkeella, jolla nuoria autetaan tutustumaan erilaisiin työllistymismahdollisuuksiin paikallisesti.