Historiallinen kotiteollisuuskoulu huutokaupalla uusiokäyttöön

Published by kari@k-systems.fi on

Heinola kaupallistaa vanhaa historiaansa luopumalla vanhasta koulurakennuksesta Vierumäenkadulla Tommolassa. Huutokaupat.com palvelussa nyt 5 000 euron vähimmäishinnalla myytävä koulurakennus Vierumäenkatu 10:ssä on valmistunut alun perin Tommolan kouluksi vuonna 1940-luvun lopulla, rakennuksen piirustukset ja lupa hyväksyttiin vuonna 1947.

Rakennus on kooltaan 530 m2 ja se sijaitsee kaupungin omistamalla 2 473 m2:n tontilla. Tontilla on myös rapistunut varastorakennus.

Tontilla on vielä käyttämätöntä rakennusoikeutta vajaat 500 m2. Asemakaavassa tontille on annettu merkintä AL-45 eli se kuuluu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeseen.

Rakennuksen ostaja saa valintansa mukaan joko ostaa tai vuokrata tontin ja tällä valinnalla ei ole merkitystä tarjouksia arvioitaessa.
Tontin myyntihinta on 100 000 euroa, mutta se voidaan vuokrata ostajalle 5 000 euron vuosivuokralla. Edullisen vuokran perusteena on mm. se, että koulurakennus vaatii melkoista remonttia, jotta tilaa voidaan hyödyntää.

Innovatiivinen kohde perinnerakentajalle

Ajan hammas on ehtinyt purra Vierumäenkatu 10:n rakennusta, vaikka sitä on uudistettu 1980-luvulla ja vielä vuonna 2005. Rakennus on yksikerroksinen ja toisessa päässä on iso kellariosa, jossa on toiminut mm. paja.
Rakennuksen perustukset ja perusmuuri ovat betonirakenteisia. Alapohjarakenteena on pääosin maanvarainen betonilaatta sekä osin maanvarainen betonilaatta, jonka päällä on eristetty puulattiarakenne.

Ensimmäisen kerroksen ulkoseinät ovat puurakenteiset, eristeenä on puru ja villa. Julkisivuverhouksena on rappaus. Vesikatteena on tiilikate ja lämmitysjärjestelmänä on kaukolämpö vesikiertopattereilla. Ilmanvaihto on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto/koneellinen poisto.

Rakennusta on huollettu ja korjattu vuosien varrella mm. käyttövesi- ja viemäriputkien, lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihdon sekä sähköjen osalta. Vesikate on uusittu 2000-luvulla. Viimeisinä vuosina rakennusta on pidetty varastona ja se on ollut myös Työpaja Torpan käytössä.

Kotiteollisuuskoululla vaiherikas historia

Entisellä kotiteollisuuskoululla oli Itä-Hämeessä todella pitkät perinteet, sillä opetus käynnistyi jo vuonna 1892 Sysmästä. Ensin koulu toimi kiertävän naisteollisuuskoulun nimellä, kunnes se asettui Heinolaan. Toimittuaan ensin vanhassa Rullatehtaassa koulu sai tiloja 1950-luvulla rakennetusta koulusta.

Nyt myytävä rakennus modernisoitiin vuonna 1981-82. Rakennuksen muutostyöt suunnitteli Heinolan kaupungin silloinen arkkitehti Unto Tupala vuonna. Muutostyöt tehtiin Heinolan kotiteollisuuskoulun kasvaviin tarpeisiin, koska opetustoiminta laajeni keskiasteen koulutuksen uudistuessa.

Opetus kehittyi ja kukoisti Heinolassa niin, että koulu muuttui vielä artesaaneja kouluttavaksi Käsi- ja Taideteolliseksi oppilaitokseksi ja vielä myöhemmin Heinola-Instituutiksi. Päijät-Hämeessä vuodesta toiseen myllertänyt kilpailu keskiasteen koulutuksen opetuspaikoista hiljensi lopulta historiallisen koulun.

Tutustu myynti-ilmoitukseen huutokaupat.com palvelussa tästä linkistä.

 

Categories: Heinola myyYleinen