Jobin unelmoi bussinkuljettajan työstä Suomessa

Published by kari@k-systems.fi on

Intialainen Jobin Georgekutty ja keittiöpäällikkö Teijo Lehikoinen taukopalaverissa Virekon ruokalassa.

Heinolassa Virekon ateriapalvelukeittiössä työskentelevä intialainen Jobin Georgekutty on hyvä esimerkki uuteen elämään hyvin sopeutuvasta maahanmuuttajasta, joka opiskelee palavasti suomen kieltä päästäkseen takaisin unelma-ammattiinsa bussin kuljettajaksi.
Jobin tuli Suomeen ja Heinolaan viime vuonna vaimonsa perässä. Hänen vaimonsa työskentelee lähihoitajana Jyränkölän Saarnikodissa. Jobin asui Intiassa Keralan alueella, jossa hän ajoi 11 vuotta bussia. Jobin on kuljettajana hyvin kokenut, sillä Keralan alueella asuu 34,6 miljoona ihmistä ja Jobin tottunut selviämään liikenteessä jatkuvassa liikennekaaoksessa.
Kokemuksestaan huolimatta Jobin ei päässyt Suomessa  suoraan bussin kuljettajaksi, sillä tehtävässä tulee auttavasti osata suomen kieltä. Niinpä Jobin aloitti tiiviin kielen opiskelun ja siinä ohessa hän haki tilapäistöitä. Työtä löytyikin Jyränkölän Setlementin opastamana nollatuntisopimuksella Virekon ateriapalvelukeittiöstä.

Virekossa työtehtäviä voi räätälöidä

– Me tarvitsemme aputyövoimaa ja voimme räätälöidä tehtäviä usein tekijöiden osaamisen mukaan. Jobinille oli helppo löytää avustavia tehtäviä Virekon keittöstä tiskilinjalta, sillä Jobin on ahkera ja tunnollinen työntekijä, kertoo keittiöpäällikkö Teijo Lehikoinen.

Työtä tehdessä myös Jobinin kielitaito kehittynyt hyvin, sillä reipas työtahti ja aktiiviset työtoverit kartuttavat Jobinin sanavarastoa.

Jobin aloitti Virekolla kolmen viikon harjoittelujaksolla viime vuoden marraskuussa, jonka jälkeen hänelle on ollut tarjolla töitä riittämiin. Hän ymmärtää jo nyt jonkin verran suomea ja osaa esittää asiansa suomeksi.

Jobin odottaa jo malttamattomana seuraavaa mahdollisuutta osallistua kielikokeeseen, jonka läpäisemisellä selviää pääseekö hän jo bussin kuljettajaksi. Englantia hän osaa jo nyt ja tietysti Keralassa puhuttua hindin murretta.
– Yksi uusi asia minun on opeteltava bussin kuljettajan tehtävään Suomessa ja se on jäisellä tiellä ajo. Sitä taitoa en tarvinnut koskaan Keralassa, hymyilee Jobin.
Teijo Lehikoisen mukaan Jobin Georgekutty on hyvä esimerkki siitä, kuinka hyvällä asenteella varustettu työntekijä sopeutuu uuteen toiminta- ja elinympäristöön, vaikka hänellä ei ole ollut alussa kattavaa kielitaitoa. Jobin on omaksunut hyvin Virekon toimintaperiaatteet ja säännöt.

– Me teemme asiakkaita kuunnellen päivittäiset ruoka-annokset Attendon Lähteenpuiston ja Tähtiniemen sekä Mäntylän, Hopeasillan hoivakoteihin ja Sahaniemen toimintakeskukseen sekä Heinolan terveyskeskukseen.

– Hyvä ja ravitseva ruoka on osa ihmisten viihtymistä ja paranemista, se on meidän työtiimin yhteinen tavoite joka päivä, kuvailee keittiöpäällikkö Teijo Lehikoinen Virekon tekemistä Heinolassa.

Faktaa Virekosta

Vireko on Attendon omistama tytäryritys, joka tuottaa ateriapalveluita eri asiakasryhmille päiväkoti- ja kouluikäisistä ikääntyneisiin ja erityisryhmiin. Vireko toimii Päijät-Hämeen, Kainuun ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla.
Heinolassa Vireko valmistaa päivittäin 350 asiakkaalle ruoat sekä aamu- ja iltapalat. Vireko toimii Heinolan terveyskeskuksen Torikadun kiinteistössä ja se työllistää viisi kokkia ja 4 ruokapalvelutyöntekijää sekä keittiöpäällikön.

 

Categories: Yleinen