Kaupungin kiinteistökulut kuriin myynneillä ja yhteistyöllä

Published by kari@k-systems.fi on

Kaupunginjohtaja Jari Parkkosen mukaan Heinolan kaupunki jatkaa muutosohjelmansa toteuttamista tehostamalla kiinteistöjen hallintaa. Kaupungille tarpeettomista kiinteistöistä luovutaan ja käytössä olevat tilat pidetään tehokkaassa käytössä.
Kaupungin 2020-luvun alussa tekemä päätös myydä käyttämättömäksi jääneet rakennukset ja kiinteistöt on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, joka näkyy myös kaupungin kukkarolla.
Osa vanhoista rakennuksista on jo myyty, osa päätetty kunnostaa ja osalle on annettu purkutuomio.
Parkkonen painottaa edelleen Heinolan varautumista tulevien vuosien tiukkaan taloudenpitoon. Tehokkuutta haetaan parhaillaan myös kaupungin tilakeskuksen ja Heinolan Vuokra-asuntojen yhteistyötä tiivistämällä ja yhdistämällä resursseja kiinteistöjen hoidossa.

– Kiinteistöjen ylläpito ja tilojen vuokraus ei ole kaupungin tekemisen keskiössä. Siksi tarjoamme käytöstä poistuvia kiinteistöjä innovatiivisille yrityksille ja ylläpitoa kumppaneille.
– Haluamme toimia etukenossa, jotta emme ole seuraamassa muutoksista syntyviä ongelmia, vaan haemme uusia ratkaisuja tulevaisuuden Heinolalle, toistaa kaupunginjohtaja aikaisemmat perustelut kiinteistökaupoille.
Kaupunki myi onnistuneesti vuonna 2021 huutokaupat.com palvelussa Heinolan Heinäsaaren, vesitornin ja vanhan kylpylän. Heinäsaaren toiminta lähti uusien omistajien vetämänä kehittymään ja kasvamaan. Myös vesitorni on saanut uuden yrittäjän, Heinolan vanhan kylpylä huutanut yritys odottaa vielä kaupan ehtona olevan uuden asemakaavan valmistumista.
Vuonna 2022 myyty Heinolan vanha paloasema palautui kaupungille ostajan vetäydyttyä, mutta juuri päättyneessä uudessa huutokaupassa paloasemasta saatiin yksi 35 000 euron tarjous. Tämän kaupan ehtoja käydään parhaillaan läpi.

Keväällä Heinolan kaupunki myi tarjouskilpailun perusteella Lusin koulun ja päiväkodin Lusin kyläyhdistyksestä muodostetulle ryhmälle. Lusin koulu jatkaa kyläläisten toimintakeskuksena ja kyläläisten perustama yritys tarjoaa uusia palveluja myös yrityksille. Myynti palvelee kaikkia Lusin kylällä asuvia.
Myytyjen kohteiden osalta Heinolan kaupunki on tullut ostajalle avuksi maankäytön kehittämisessä mm. kaavoituksen avulla.
Parhaillaan Heinolalla on myynnissä huutokaupat.com palvelussa Heinolan vanha kotiteollisuuskoulu ja Imjärven vanha koulu, joka on toiminut imjärveläisten kylätalona ja vuokrattavana juhlapaikkana.
Heinolan oli tarkoitus myydä myös Kanervalan palvelukeskuksen rakennukset sekä Heinolan vuokra-asuntojen rivitalo huutokaupalla. Myynnistä päätettiin kuitenkin luopua ja palvelukeskus päätettiin purkaa, vuokrarivitalo jatkaa entistä elämäänsä vuokratalojen hoidossa.
Kanervalan palvelukeskuksen purkupäätös oli Jari Parkkosen mukaan kaikkien osapuolien kannalta järkevin ratkaisu, sillä sen kunnostaminen palvelukeskuskäyttöön olisi ollut kannattamatonta.

Heinolan kirjasto uudistuu katosta lattiaan tulevassa remontissa.

Kirjastosta heinolalaisten olohuone

Aiemmin mahdollista myyntiä pohdittiin myös Heinolan kirjaston tilojen ja kaupungintalon osalta. Molemmat on päätetty säilyttää kaupungin omistuksessa.
– Heinolan kirjaston saneeraus alkaa syksyllä ja kirjastolle on valmistumassa väistötilat Heinolan kaupungintalolle. Heinolan kirjaston saneeraus on taloudellisesti mittava hanke, mutta siitä tulee heinolalaisille viihtyisä olohuone. Sinne toteutetaan myös etätyö- ja kokoontumistiloja sekä tietysti ensiluokkaiset palvelut kirjastolle, kehuu Jari Parkkonen.
Kirjasto on Heinolassa parhailla paikoilla kaupunginmuseon ja perustettavan Käkimuseon vieressä.

Categories: Yleinen