Kuntakenttä talousvaikeuksissa, Heinola vahvimpien joukossa

Published by kari@k-systems.fi on

Heinolan kaupunki on taloudenpidossa 100 parhaan joukossa valtakunnassa, kertoo kaupunginjohtaja Jari Parkkonen.

Heinolan kaupunginjohtajan Jari Parkkosen mukaan Heinolan kaupunki kuuluu Suomen kolmensadan kunnan joukossa taloudellisesti 100 parhaan joukkoon. Heinola on onnistunut hoitamaan talouttaan ja varallisuuttaan niin, että kaupungin maksuvalmius ei häiriinny lyhytaikaisista talouden heilahduksista.

– Suomen kuntakenttä on tällä hetkellä haastavassa tilanteessa, sillä Suomen kunnilla on vuoden 2019 verotuloista saamatta vielä noin 700 miljoonaa euroa. Syynä tähän on mm. tehdyt muutokset veropalveluihin ja tulorekisterin käyttöönotto. Verotulojen myöhästymisten johdosta myös Heinola tulee tekemään vuonna 2019 miinusta, mutta se ei ole pysyvää eikä se vaikuta isosti kaupungin arkipäivään, kertoi Jari Parkkonen yrittäjien perinteisessä vuodenvaihteen tapaamisessa Heinolassa.

Kaupunginjohtaja Parkkonen pitää tärkeänä sitä, että Heinola pitää itsensä edelleen kaupunkien taloudellisesti parhaassa kolmanneksessa, koska silloin Heinolalla on paremmat mahdollisuudet selvitä uusista taloushaasteista. Tämä tarkoittaa tarkkaa taloudenpitoa ja tulevaisuuden muutosten ennakointia.

Suuria mukautumistarpeita Heinolalle, niin kuin monelle muullekin kaupungille, aiheuttaa syntyvyyden väheneminen voimakkaasti 2020-luvulla. Samaan aikaan vanhusväestön määrä kasvaa ja työssäkäyvien määrä vähenee monessa kunnassa.

Myös kaupunkien omistamat kiinteistöt tulevat jatkossa vaatimaan ennakoivaa suunnittelua. Kuntien tarjoamia eri toimintoja yhdistetään mm. sote-palvelujen järjestämisessä ja koulutoimessa. Kiinteistömassasta syntyy rasite, johon ei löydy helppoa ja taloudellisesti kannattavaa ratkaisua lyhyellä aikavälillä.

Heinola panostaa kaupunginjohtaja Jari Parkkosen mukaan elinvoimapalvelujensa kehittämiseen. Tässä työssä Heinolaa auttaa mm. hyvä sijainti. Myös tarpeita palvelevalla kaavoituksella on merkittävä rooli niin yritysten houkuttelussa kuin uusien asukkaiden saamisessa paikkakunnalle.

 

Categories: Yleinen