Kustannustuen viides hakukierros päättyy 18.2. – uutta tukea valmistellaan

Published by kari@k-systems.fi on

Kustannustuen viides hakukierros päättyy 18.2.2022. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, jotka ovat kärsineet julkisoikeudellisista, koronapandemian torjuntaan liittyvistä rajoituksista aikavälillä 1.6.–30.9.2021.

Kustannustuen hakemukset tehdään aikaisempaan tapaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta. Hakemuksen voi tehdä myös perinteisesti paperilla. Hakemus tulee toimittaa Valtiokonttorille 18.2. kello 16.15 mennessä.

Tuen saamisen ehdot

Tuen saamisen edellytyksenä on, että yrityksen päätoimiala kuuluu tuen piiriin. Jos yrityksen toimiala ei kuulu tuen piiriin, mutta muut tuen ehdot täyttyvät, tukea voidaan myöntää harkinnanvaraisesti. Tuen saamisen piiriin kuuluvat toimialat voi tarkistaa Valtiokonttorin verkkosivuilta tästä linkistä.

Kustannustuen saaminen edellyttää, että yrityksen liikevaihto on laskenut yli 30 % vertailukausien välillä ja yrityksellä on ollut palkkakuluja ja joustamattomia kuluja, joita on vaikea sopeuttaa.

Yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa, voivat hakea tukea. Yritysten kokoa tai yhtiömuotoa ei ole rajattu. Yrityksellä tulee kuitenkin olla Y-tunnus.

Uutta tukea valmistellaan maaliskuulle

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ennakoi viime vuoden lopulla, että viides kustannustuki on lajissaan viimeinen koronapandemiaan liittyen. Hän on joutunut perumaan puheensa, sillä uutta tukikierrosta valmistellaan jälleen.

Uusi laki kustannustuesta ja sulkemiskorvauksesta on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2022, jonka jälkeen yrityksillä olisi mahdollisuus hakea tukea Valtiokonttorista.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yritysten määräaikaisesta kustannustuen annetun lakia sulkemiskorvauksen ja kustannustuen osalta.

Sulkemiskorvauksella kompensoidaan koronapandemian hallintaan liittyvien sulkemismääräysten ja yleisötilaisuuksien kieltämisen aiheuttamia vahinkoja yritystoiminnalle. Kustannustuki kompensoi lievempien rajoitusten kielteisiä vaikutuksia rajoituksista kärsiville toimi-aloille ja yrityksille.

Sulkemiskorvauksen osalta tukikelpoisia olisivat yritykset, joiden tilat on kokonaan tai osin suljettu tai joiden järjestämä yleisötilaisuus on kielletty pandemian hallintaan liittyvän lain säädöksen tai viranomaismääräyksen johdosta.

Sulkemiskorvauksen tukikausi olisi 21.12.2021-28.2.2022. Korvauksiin oikeuttavat varsinaiset sulkemispäivät tukikaudelta.

Sulkemiskorvaus koskee alle 50 hengen yrityksiä. Suurten yritysten osalta on käynnissä erillinen valmistelu. Isojen yritysten tuki vaatii EU-notifioinnin. Kustannustukea ei ole rajattu yrityksen koon perusteella.

Lähde: TEM

 

Categories: Yleinen