Mika Anttonen Vaikuttajafoorumissa: työtunteja tehtävä enemmän
St1:n perustaja Mika Anttosen mielestä Suomessa pitää tehdä enemmän työtunteja, jotta yhteiskunnan hyvinvointipalvelut voidaan turvata.
Suomen Urheiluopiston omistaja ja Vierumäen kehittäjä oli puhujana kotikentällään Vierumäen monitoimiareenalla järjestetyssä Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa perjantaina 2. helmikuuta 2024.
Anttonen näkee välttämättömänä, että työn arvostus palautetaan tasolle, jolla se on aikanaan ollut. Hänen mukaansa on ”häiritsevää”, että työnteosta on tehty suomalaisessa yhteiskunnassa välttämätön pahe.
– Työntekoa ei haluta nähdä ilon ja tyydytyksen lähteenä, vaan välttämättömänä pahana. Tämä on huono kehityssuunta. Kansalaisille pitäisi sanoittaa nykyistä paremmin, minkä takia työtä kannattaa tehdä.
– Jokaisella työllä on merkitys. Paskahommia ei ole olemassa, Mika Anttonen painotti.
Anttosen mukaan nyt Suomessa tehtävien työtuntien määrä on sama kuin finanssikriisin aikaan vuonna 2008, vaikka yhteiskunnan etuudet ja palveluiden taso on parantunut.
– Lopputulos on se, että julkinen talous on yli 10 miljardia euroa miinuksella. Tätä tilannetta ei voi korjata veroteknisillä ratkaisuilla ja leikkauksilla vaan sillä, että suomalaiset tekevät nykyistä enemmän työtunteja.
Neljän päivän työviikko tai muut työtuntien määrää vähentävät toimenpiteet tarkoittaisivat Anttosen mukaan sitä, että Suomella ei enää ole varaa nykyisen kaltaiseen maksuttomaan terveydenhuoltoon tai ilmaiseen koulutukseen.
Jotta työtuntien määrä saataisiin nousuun, Anttonen edellyttää työpaikoilta työhyvinvointia tukevia toimenpiteitä.
– Pystymme kyllä luomaan työntekijöiden toimenkuvan niin, että töissä on kiva käydä. Työn tekemisen pitää olla iloinen asia. Kun katson omaa työyhteisöäni ja kuuntelen mediasta puhetta siitä, miten kauheaa töissä on, tuntuu että elän kahdessa eri todellisuudessa.
Erityisen huolissaan Anttonen on julkisen sektorin työpaikoista, joissa on vaikea luoda kannustimia tai ottaa käyttöön keppiä.
– Jos keppi ja porkkana ovat molemmat kokonaan pois käytöstä, työyhteisöön on vaikea luoda sellaista suorittamista, jollaista tänä päivänä pitäisi olla myös julkisella sektorilla.