Ravintolat avaavat kesäkuun alussa

Published by kari@k-systems.fi on

Ravintolat saavat hallituksen ehdotuksen mukaan avata ovensa asiakkaille kesäkuun alusta lähtien. Hallitus teki 19.5. eduskunnalle esityksen tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta siten, että ravintoloiden toimintaa voidaan rajoittaa ja säädellä väliaikaisesti koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Lakiehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeiden velvollisuus on järjestää sisä- ja ulkotilojensa rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle.

Asiakkaat eivät saa itse annostella ruokaa ja juomaa esim. buffet-pöydästä. Asetuksessa rajoitetaan lisäksi ravitsemisliikkeen asiakaspaikkamäärä puoleen normaalista. Ravintolan asiakaspaikkojen rajoitus ei koske kuitenkaan terasseja.

Ravintolat voivat olla avoinna kello 6–23 välisenä aikana ja alkoholia voidaan anniskella  kello 9–22 välisenä aikana. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen olisi sallittua kello 23:een eli sulkemisaikaan saakka.

Asetuksella säädetään, että ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä. Asiakkaat voivat noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä. 
 

Tukea tulossa

Eduskunnassa ja ministeriössä on käsittelyssä edelleen myös ravitsemusalalle jaettava tuki. Tukea jaetaan ravintoloiden työllistämismenoihin, ja lisäksi hyvitetään sellaisia kustannuksia, joita yrityksille syntyi lakisääteisestä rajoituksesta ravintoloiden sulkemiseksi. Hallitus on ollut varaamassa tukeen noin 123 miljoonaa euroa.

Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat ovat olleet suljettuina asiakkailta koko maassa 4. huhtikuuta lähtien. Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään kohtuullisten kustannusten kompensointia ja toimia, joilla lievennetään rajoitusten vaikutuksia.

Artikkelia päivitetty 25.5. kello 14.

Lue lisää hallituksen esityksestä.

Categories: Yleinen