Secto Design mukana Heinolan kaupunginmuseon valaisin-näyttelyssä

Published by kari@k-systems.fi on

Näyttäviä öljylamppuja oli aikoinaan vain varakkaimpien salien pöydillä.

Heinolan kaupunginmuseo esittelee uusimmassa näyttelyssään samanaikaisesti vanhoja öljylamppuja ja valaisimia sekä modernia design sisutusvalaisimia. Kun isoisä lampun osti -näyttely esittelee mitä erimuotoisempia öljylamppuja jopa yli sadan vuoden takaa. Vanhojen valaisimien rinnalle on tuotu suomalaista design -muotoilua Secto Designin valaisimilla. Secto Designilla on vahva kytkös Heinolaan, sillä sen valaisimet valmistetaan Heinolassa.

Öljylamput on poimittu antiikkikauppias Heikki Björkbomin kokoelmasta, johon kuuluu noin 300 esinettä ja se on ainutlaatuinen Suomessa. Lamppujen suunnittelijat ovat päästäneet mielikuvituksensa valloilleen ja luoneet toinen toistaan koristeellisempia jalkoja pöytälamppuihin. Ne noudattavat valmistusajankohdan tyyli-ihanteita kertaustyyleistä 1860–90-luvuilla jugendiin.
Öljylampun kehitys osuu samaan aikaan kuin teollinen vallankumous 1800-luvun puolivälissä. Suomessa öljylamput alkoivat nopeasti yleistyä 1860-luvulla, kun valopetrolin saatavuus parani ja hinta laski. Uusi polttoaine oli mullistava keksintö, samoin kuin polttimo, jonka sydämeksi tuli litteä tai pyöreä ”sukka”. Liekin suojana käytetty lasi takasi tasaisen ja lepattamattoman valon.

Salin pöydälle sytytetty komea öljylamppu oli vauraan säätyläiskodin ylpeys sähkön yleistymiseen asti 1900-luvun alkupuolella. Öljylamput olivat usein upeita taide-esineitä, joiden materiaaleina käytettiin niin lasia kuin keramiikkaakin unohtamatta erilaisia metalliseoksia tai jopa polttokullattua pronssia.
Kustavilaisena aikana tärkein valonlähde oli kynttilä. Suomessa tupien pääasiallinen valonlähde oli kuitenkin liesi ja päre. Kynttilät olivat arvokkaita, eikä niitä arkena poltettu kuin yhtä kerrallaan. Varakkaisiin talouksiin saatettiin hankkia kristallikruunu, peililampetteja ja tietysti erilaisia kynttilänjalkoja.

Secto Design-yrityksen historiaan voi tutustua Heinolan kaupunginmuseon näyttelyssä.

Kansainvälinen menestystarina Secto Design

Kaupunginmuseon teemanäyttelyn kruunaa suomalaisen Secto Designin modernit valaisimet, jotka valmistetaan Heinolassa. Näyttelyyn on tuotu design tuotteita yrityksen tuotannosta aina sen alkuvaiheista lähtien. Kaupunginmuseolla esitellään myös Secton kehitystarina kansainväliseksi toimijaksi, jossa Heinola näyttelee merkittävää osaa. Secto Designin valaisimet saivat alkunsa, kun yrityksen perustaja Tuula Jusélius ja suunnittelija, arkkitehti Seppo Koho tapasivat vuonna 1995. Molemmat kunnioittavat pohjoista puuta, skandinaavista muotoilua ja ennen kaikkea ammattimaista puuntyöstöä. Tuula Juselius ja Seppo Koho aloittivat yhteistyön innovatiivisten puuhuonekalujen parissa. Huonekalut menestyivät, mutta kokonaisuus ei toiminut. Yksi syy oli, että markkinoilla ei ollut puuvalaisimia, jotka sopisivat huonekalujen kanssa. Tämän inspiroimana syntyi kartiomainen Secto 4200 -riipus, josta tuli koko Secto Design -puuvalaisinmalliston ydin.

Seppo Kohon suunnittelemien valaisimien lähtökohtana on, että valolähde jää varjostimen taakse eikä häikäise, vaan luo harmonisen valon ja heittää kiinnostavia varjoja ympäristöön. Kaikki Secto Designin valaisimet valmistetaan kotimaisesta koivusta.

Kesti aikaa ennen kuin Secto Design sai käynnistettyä puuvalaisimien teollisen valmistuksen, niin että käsityön leima säilyy tuotteissa. Tässä onnistumisessa Heinolassa toimiva, Joakim Juséliuksen johtama Sectomon tuotantolaitos on tärkeässä roolissa. Sectomo on perustettu vuonna 2005 ja se toimii Heinolan kirkonkylässä entisen Scantexin tiloista. Sectomon toimintaa tukee hyvin se, että Heinolan seudulta on löytyy riittävästi ammattitaitoisia käsityöntaitajia, jotka hallitsevat vaativan puuvalaisimien valmistustekniikan.
Nyt Secton tarkkaan varjellut design tuotteet tehdään Heinolassa, josta ne lähtevät ympäri maailmaa koristamaan laatutietoisia koteja ja julkisia tiloja.

Secto ylpeyden aihe Heinolalle

Heinolan kaupunginmuseon johtaja Riitta Koskisen mukaan Secto Design ja sen tuotantoyksikkö Sectomo ovat ylpeyden aihe Heinolan kaupungille.
– On todella mahtavaa, että meillä on mahdollisuus esitellä omassa näyttelyssämme historian ja ajan patinoimia valaisimia ja tuoda samalla esille moderneja, kansainvälisesti tunnettuja puuvalaisimia, jotka tehdään Heinolassa alusta loppuun saakka.
– Heinola on tunnettu monipuolisesta puunjalostusalan osaamisestaan ja Secton Design on siitä todella hieno esimerkki, kiittelee museonjohtaja Riitta Koskinen.

Kun isoisä lampun osti -näyttely esillä Heinolan kaupunginmuseossa 30.9.2023 -7.1.2024.
Avoinna ti, to-su klo 11–16, ke 11–18

Categories: Yleinen