Työttömyys kasvuun Hämeessä  – Heinola sinnittelee vastaan

Published by kari@k-systems.fi on

Heinolan kaupunki pyristelee valtakunnallisia tilastoja vastaan, sillä Heinolan työttömyysaste väheni syyskuussa neljä prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Heinolassa oli syyskuussa työttömiä työnhakijoita 895 henkeä, mikä on 40 henkeä vähemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Heinolan työttömistä lomautettuja oli syyskuussa 43. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen syyskuun työllisyyskatsauksesta.

Päijät-Hämeessä oli syyskuun lopussa 10 332 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 159 työnhakijaa viime vuotta vähemmän. Työttömistä lomautettuja oli Päijät-Hämeessä enemmän kuin vuosi sitten, kasvua 244 henkeä.
Päijät-Hämeessä työttömyys oli syyskuussa 11,2 % ja koko maassa keskimäärin 9,4 %. Kunnittain korkeimmat työttömyysasteet olivat edelleen kuitenkin Päijät-Hämeessä, Lahdessa 12,6 ja Heinolassa 12,0 prosenttia.

Avoimia työpaikkoja oli Heinolassa syyskuussa 152, kun niitä viime vuonna oli syyskuussa 224. Hämeen alueen julkisessa työnvälityksessä oli yhteensä 2 800 uutta työpaikkaa, mikä on 39 % vähemmän kuin vuosi sitten. Eniten avoimia paikkoja oli sote-alalla lähi- ja sairaanhoitajille, ravitsemusalalla ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille ja tarjoilijoille. Myyntialalla kaivataan eniten myyjiä ja myyntiedustajia.

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta oli Hämeen ELY-alueella 11,7 %. Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden osuus ulkomaalaisesta työvoimasta nousi 28,2 prosenttiin kasvaen vuodentakaisesta 5,1 prosenttiyksikköä.

Lomautuksia rakentamisessa ja prosessiteollisuudessa

Työttömistä lomautettujen määrä lisääntyi vuodentakaisesta kahdeksassa ammattiryhmässä; eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ja prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ryhmissä.
Syyskuussa alkoi 821 uutta ja päättyi 469 lomautusjaksoa. Päättyneiden lomautusjaksojen keskimääräinen kesto oli 10 viikkoa. Eniten lomautettuna oli talonrakentajia, kirvesmiehiä ja rakennuspuuseppiä ja metalliteollisuuden prosessityöntekijöitä.

Vähintään vuoden työttömänä olleita oli syyskuussa 6 589 eli 1250 vähemmän eli 16 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Silti yhtäjaksoisesti vähintään kolme vuotta työttömänä olleiden määrä kasvoi edelleen. Heitä oli noin 2 700 eli 11 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Ulkomaalaisia työttömiä oli 327 enemmän kuin vuosi sitten kasvun painottuessa Kanta-Hämeeseen. Työttömänä oli 355 ukrainalaista, 204 venäläistä, 199 virolaista ja 148 irakilaista työnhakijaa. Vuodentakaisesta ukrainalaisten määrä oli kasvanut noin 150:llä.

Categories: Yleinen