Valoa tunnelin päässä, Heinola elpyy koronasta 

Published by kari@k-systems.fi on

Koronakriisi iski Heinolaan erittäin voimakkaasti. Työttömyys lisääntyi nopeasti noin seitsemän prosenttia kiiveten 21 prosentin tasolle, ja tilanne oli maakunnallisesti erittäin vaikea. Heinolan palvelurakenteessa matkailulla on erityisen iso merkitys ja juuri tämä toimialakokonaisuus kärsikin eniten.

– Heinolan tilannetta synkensi vielä maakunnan merkittävimmän matkailualan toimijan Vierumäki Country Clubin konkurssi. Onneksi Vierumäki-yhtiöt käynnistivät pian Country Clubin alasajon jälkeen mittavan kehitysohjelman Vierumäen kehittämiseksi, toteaa Timo Kaattari korona-kevään tapahtumista.

Nopea elvytys käyntiin
Heinolassa todettiin, että kaupungin on käynnistettävä nopeat, laajat ja vaikuttavat toimet koronakriisin lievittämiseksi. Elvytysohjelma käynnistettiin maaliskuussa 2020 ja sitä on kevään ja kesän aikana täydennetty ja laajennettu koskemaan laaja-alaisesti paikallista yritystoimintaa.

– Tämä ei ollut vain yksittäinen teko vaan aika iso joukko tekoja, joita kaupungin koko organisaatio teki yhteistyössä muiden tehtävien ohessa. Se tarkoitti yrityksille suunnatun rahan ja resurssien käyttämistä, jotta yrityksillä olisi mahdollisimman hyvät edellytykset selvitä vaikeasta tilanteesta. Heinolan toiminta koronakriisin keskellä oli esimerkillistä. En tiedä, että missään muussa saman kokoluokan kunnassa Suomessa olisi tehty näin monipuolista ja isoa panostusta yritysten koronasta selviytymiseen, kiittää Timo Kaattari kaupungin päättäjiä ja henkilöstöä.

Kuusikohtainen toimenpideohjelma
Heinolan kaupunginhallitus nuiji 30.3. kuusikohtaisen toimenpideohjelman pöytään koronavaikutuksien lieventämiseksi yrityksissä. Toimenpiteiksi valittiin tehostettu neuvonta, tilavuokrahuojennukset, maksusuunnitelmat, hankinnat, yrityspalveluseteli ja tehostettu viestintä.

Heinolan elinvoimapalvelut käynnisti maksuttomat konsulttipalvelut yrityksille Business Finland -rahoitushakujen tekemiseen. Niitä käytti moni, ja moni yritys myös sai Business Finlandin tukea.

Heinolassa käynnistettiin myös ennätysnopeasti yksinyrittäjätuen haku. Haku oli yksinkertaista ja päätöksenteko nopeaa, koska hakemusten käsittelylle järjestettiin lisäresursseja.

Yrityksille suunnatuille elinvoimapalveluiden verkkosivuille, businessheinola.fi, tehtiin yksityiskohtaiset ohjeistukset koskien kaikenlaisia koronatukia, ja niitä on pidetty jatkuvasti ajan tasalla.

Tukitoimiin kuului vielä merkittävä vuokrahuojennus. Kaupungin tiloissa toimiville yrityksille myönnettiin vapautusta vuokran maksusta yhteensä neljän kuukauden ajalta.

Kaupunki toteutti yrityksille lisäksi uuden ja tilapäisen tukimuodon, Heinola-lisän, henkilöstön palkkauksen tukemiseen.

Heinolan neuvotteli ELY-keskuksen ja Päijät-Hämeen liiton kanssa kriisirahoituksen saamiseksi Heinolaan. Neuvottelujen tuloksena ELY-keskus myönsi toimintaympäristötukea yli 320 000 euroa matkailun, teollisuuden ja keskustan elinvoimaisuuden kehittämiseen.

Yhteistyö lisääntynyt, työttömyys laskenut
Koronakriisi on elinkeinopäällikkö Timo Kaattarin mukaan tiivistänyt yritysmaailman yhteistyötä Heinolassa.

– Erityisesti yhteistyö yritysten, yrittäjäjärjestöjen ja kaupungin välillä on tiivistynyt haettaessa ratkaisuja yritysten ongelmiin. Ratkaisuja on myös löytynyt ja olemme oppineet prosessista koko ajan. Miten viestitään selkeämmin, miten tehdään asioista yrityksille helpompia ja miten vastataan uuteen, akuuttiin tarpeeseen, kertoo Kaattari.

Myös Heinolan elinvoimapalvelujen ulkoinen viestintä otti Kaattarin mukaan aimo harppauksen eteenpäin koronakriisin aikana, sillä businessheinola.fi-verkkosivuston kautta jaettiin lähes reaaliaikaista tietoa yritysten tukitoimista. Sivustolle rakennettiin parissa päivässä mm. yrittäjille räätälöidyt tuen hakupalvelut. Niiden teknisestä toteutuksesta vastasi heinolalainen K-Systems Contacts Oy.

 

Panostukset satoja tuhansia
Yrityskontaktien määrä oli normaaliin verrattuna monikymmenkertaista ja se vaati resurssien käyttöön uudenlaisia metodeja. Elinvoimapalvelut on Kaattarin mukaan  oppinut käytännössä ymmärtämään huomattavasti paremmin eri yritysten ja toimialojen tilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Heinolan kaupunki on pystynyt kanavoimaan yritysten hyväksi satojen tuhansien eurojen panostukset. Tukitoimenpiteiden vaikuttavuutta kuvaa hyvin se, että Heinolan työttömyysprosentti on laskenut kevään jälkeen 21:sta noin 17 prosenttiin.

Elinvoimapalvelut ei vedä Heinolassa henkeä, vaikka koronan ensimmäisestä aallosta saatiin ainakin osittainen torjuntavoitto.

– Uusia tukitoimenpiteitä ja kehityshankkeita suunnitellaan parhaillaan, lupaa elinkeinopäällikkö Timo Kaattari.

 

 

Categories: Yleinen