Voiko Heinola olla kiertotalouden ekosysteemien edelläkävijä?

Published by kari@k-systems.fi on

Stora Enso Fluting on yksi Heinola BioHubin vetureista biokiertotaloudessa.

Voiko Heinolan tai Paimion kaltainen seutukaupunki olla kiertotalouden ekosysteemien edelläkävijä ja vetovoimainen investointikohde? Tätä pohditaan 18.2.2021 kello 13-15 järjestettävässä webinaarissa, joka on suunnattu seutukaupunkien, maakuntien ja kansallisen tason päättäjille sekä kiertotalousekosysteemeistä kiinnostuneille yrityksille.

Heinola BioHub
Tilaisuudessa alustavat Heinola BioHub ekosysteemistä Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä ja LAB-ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen.
Heinolan BioHub on tällä hetkellä yli 1 000 henkeä työllistävä ekosysteemi, jolle kertyy vuosittain liikevaihtoa yli 300 miljoonaa euroa. BioHubilla on käytettävissään yli miljoona tonnia uusiutuvaa raaka-ainetta, joka toimii perustana puolen miljardin euron biokiertotalouden investointiohjelmalle. BioHubin vetureina toimivat Heinolassa mm. Stora Enso Fluting ja Versowood.
Heinolan kaupunki yhdessä LAB-ammattikorkakoulun sekä yliopistojen ja tutukimuslaitosten kanssa kehittävät aktiivisesti ekosysteemiä. Webinaarissa elinkeinojohtaja Heikki Mäkilä rehtori Turo Kilpeläinen kertovat, kuinka kasvava ekosysteemi on luotu ja kuinka se yhä kehittyy Heinolassa.

Poistotekstiilit hyötykäyttöön
Paimiossa käynnistyy tänä vuonna Pohjoismaiden ensimmäinen laajan mittakaavan poistotekstiilien käsittelylaitos, josta kertovat Paimion elinkeinojohtaja Mika Ingin ja Rester Oy:n hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko.
Laitoksen rakennuttaa Rester Oy ja kiinteistöön tulee vuokralaiseksi Lounais-Suomen jätehuolto. Rester ja Lounais-Suomen jätehuolto käsittelevät poistotekstiiliä teollisuuden raaka-aineeksi omilla linjastoillaan. Tuleva laitos pystyy käsittelemään 12 000 tonnia poistotekstiiliä vuodessa. Se on noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätemäärästä. Laitoksen lopputuotteena syntyy molemmilta linjastoilta kierrätyskuitua. Paimiossa on tavoitteena luoda kokonainen yrityskeskittymä, jonne tulisi käsittelylaitoksen ohella yrityksiä, jotka voisivat hyödyntää raaka-aineinaan poistotekstiileistä valmistettuja materiaaleja

Kiertotalouden strateginen ohjelma
Valtioneuvosto julkaisi tammikuussa kiertotalouden strategisen ohjelman, jossa ehdotetaan tavoitteita luonnonvarojen käytölle sekä toimenpiteitä, joilla hiilineutraalista kiertotalousyhteiskunnasta tulee taloutemme kestävä perusta vuonna 2035.

Siirtymä kiertotalouteen on Suomelle merkittävä mahdollisuus. Kiertotalous tarjoaa keinon vahvistaa Suomen vientivetoista taloutta ja työllisyyttä. Samalla se vähentää luonnonvarojen kulutusta sekä siitä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristövaikutuksia.

Kiertotalouden edistämisohjelma on valmisteltu keskeisten ministeriöiden ja tutkimuslaitoksen sekä Sitran ja Business Finlandin yhteistyönä. Ohjelman ohjausryhmän jäsen Taina Nikula (YM) kertoo Webinaarissa millaisia mahdollisuuksia ohjelma nostaa esille ja mitä niiden hyödyntäminen vaatii.

Webinaarissa kuullaan myös EU:n tarjoamista rahoitusmalleista, kun meppi Sirpa Pietikäinen kertoo kuinka hankkeille voi saada vipuvoimaa EU-rahoituksella.

Tiivisohjelmainen webinaari päättyy paneelikeskusteluun, johon osallistuu tapahtuman asiantuntijoita.

Lisätietoa tapahtumasta ja linkki osallistumislomakkeeseen tästä linkistä.

 

Categories: Yleinen