Vuoden yrittäjä Matti Heiman:
A Weckman menestyy yhä perustajansa tuoteidealla

Published by kari@k-systems.fi on

Perävaunujen rakentaminen on tuttua isälle ja pojalle. Henrik ja Matti Heiman perävaunun kokoomalinjalla.

Heinolan Vuoden Yrittäjäksi 2023 on valittu kuorma-autojen perävaunujen valmistukseen erikoistunut A Weckman Oy:n yrittäjä Matti Heiman. Tommolassa, Paininpuuntiellä vuodesta 1968 lähtien toiminut A Weckman Oy tunnetaan laadustaan ja kestävyydestään. Yritys valmistaa perävaunuja kaikkiin kuljetustarpeisiin puunajosta pitkien tavaroiden ajoon sekä vaihtolavoihin. Lisäksi yritys korjaa ja huoltaa perävaunuja.

Matti Heiman on tehnyt koko työuransa A Weckmanin palveluksessa. Hän aloitti yrityksessä kesäharjoittelijana vuonna 1995. 21 vuoden mittaisen työrupeaman jälkeen Heiman osti yrityksen liiketoiminnan vuonna 2016 sen perustajan lapsilta Veli-Matti ja Hannu Weckmanilta.

– Onhan tämä ollut melkoinen matka. Yrittäjyyttä en ollut ajatellut, kun Veli-Matti Weckman palkkasi ammattikoulun autonasentajalinjalla opiskelevan nuoren kesätöihin ja vielä saman vuoden syksyllä oppisopimuksella täysaikaiseksi työntekijäksi, muistelee Matti Heiman.
– Olen ollut poissa Weckmanilta vain ollessani vuoden armeijassa, alokkaana Turussa ja RUK:ssa Haminassa.

Oppipojasta yrittäjäksi

Veli-Matti ja Hannu ovat opettaneet minulle todella paljon. Olen vuosien aikana tehnyt kaikkia eri tehtäviä perävaunujen ja raskaan kuljetuksen rakenteiden valmistuksessa mm. apulaisen tehtävistä, hiekkapuhaltajaksi, asentajaksi, hitsaajaksi, maalariksi ja sähkö- sekä jarruasentajaksi. Olen suorittanut myös perävaunujen valmistukseen liittyvät viranomaisluvat, jotka tulee olla, kun tehdään perävaunuja tieliikenteeseen. Veli-Matti ja Hannu Weckmanilta sain myös kipinän yrittäjyyteen.

– Vuonna 2015 olin kahden vaiheilla, ajattelin ottaa seuraavan askeleen urallani. Kävimme hyvät ja lämpimät keskustelut Weckmanien kanssa ja päädyimme yrityskauppaan. Otin vetovastuun yrityksestä ja Veli-Matti opasti minua lähes vuoden verran, kiittelee Matti Heiman.

Nyt A Weckmanilla työskentelee 19 henkeä Matti Heiman mukaan lukien ja yrityksen keskimääräinen liikevaihto on vuodessa keskimäärin kolme miljoonaa euroa.
Yrityksen asiakaskunta koostuu puutavaraa kuljettavista autoilijoista ja yrityksistä, joilla voi olla 1-20 puutavara-autoa. A Weckman myy tuotteitaan ja sen tuotteita jälleenmyy Rockisland Oy Jalasjärvellä.

Vesa Uotilalla on takanaan yli 50 vuotta työuraa A Weckamnilla.

Henkilöstö tärkein voimavara

Matti Heimanin mukaan A Weckmanin menestyminen on koko henkilöstön ansiota.
– Olen kiitollinen työntekijöillemme. Meillä on todella hyvä porukka ja henkilöstö viihtyy meillä hyvin. Työtekijöiden ikähaitari on 17-67 vuotta ja kaikille on löytynyt mieluisat työtehtävät. Esimerkkinä voin mainita vanhemman ammattimiehen, Vesa Uotilan, joka on ollut A Weckmanin palveluksessa 50 vuotta. Me opimme tekemistä toisiltamme ja asiakkailtamme saatavien palautteiden ja myös tekijöiden ideointien avulla, kuvaa Matti Heiman yrityksen vahvuuksia.

– A Weckman menestyy edelleen yrityksen perustajan Aulis Weckmanin tuoteideoilla. Meidän perävaunumme ovat markkinoiden keveimpiä, kestävimpiä ja laadultaan korkeatasoisia. Valmistamme pääasiassa viisiakselisia puutavaraperävaunuja, joiden kokonaispaino 42 tonnia. Perävaunujen pitää olla helposti huollettavia, koska talvella perävaunu kerää helposti reilut 2 tonnia lunta ja jäätä rakenteisiinsa ja niitä käytetään usein ääriolosuhteissa, selvittää Matti Heiman.

A Weckmanin tekemisen takana on myös Matti Heimanin perhe. Vaimo ei työskentele yrityksessä, mutta Matin poika Henrik on asentajana ja tyttären mies hoitaa taloutta ja tarjouslaskentaa.

Heinolan Yrittäjien mukaan Matti Heimanin Vuoden Yrittäjäksi valinnut valintaraati halusi palkita tänä vuonna teollisen yrityksen, jossa on hienona esimerkkinä saatu omistajanvaihdos tehtyä työpaikan sisällä. Matti Heiman on kasvattanut yritystä tasaiseen tahtiin vuodesta toiseen pitäen laadun ja kestävyyden korkeana.

 

Categories: YleinenYrittäjät