VVR Wood toimittaa Suomen ensimmäisen Lidl-puumyymälän

Published by kari@k-systems.fi on

Heinolalainen VVR Wood toteuttaa Riihimäelle Suomen ensimmäisen puurakenteisen Lidl-myymälän. Työt Kulmalan puistokadun tontilla Riihimäellä aloitettiin elokuussa 2020, varsinainen rakentaminen alkoi marraskuussa. Uuden Puu-Lidlin avajaisia on tavoitteena juhlia loppuvuodesta 2021.

– Tämä on VVR:lle suuri luottamuksenosoitus, kun saamme olla mukana toteuttamassa myös Lidlin tulevaa hiilineutraaliutta ja sitä kautta kehittää ketjulle soveltuvaa uutta puurakenteista myymälämallia, kertoo VVR:n toimitusjohtaja Tero Vesanen.

Myymälärakennuksen teräsrakenteet on korvattu puulla betonilattiasta ylöspäin. Kaikki kantavat rakenteet ulkoseiniä, välipohjaa ja kattorakenteita myöten on suunniteltu puurakenteisiksi.

Lisäksi myymälän julkisivu tehdään leveästä puupaneelista. Kun teräs korvataan puulla, rakentamisesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt pienentyvät lähes neljänneksellä.

Lidl puurakentamisen edelläkävijä

– Puumyymälän rakentaminen on yksi työkalu pakissamme, kun tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoden 2025 loppuun mennessä. Rakentamisen ilmastopäästöihin saadaan merkittävä ero käyttämällä materiaalina puuta, sanoo kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen Lidlistä.

Puurakenteisia myymälöitä on kehitetty yhdessä Lidl Ruotsin ja Tanskan kanssa. Ruotsissa Lidlin ensimmäinen puumyymälä avattiin Visbyhyn kesällä 2020.

Riihimäen myymälärakennuksen puiset rakenteet on suunnitellut Sweco. Rakennesuunnittelijan mukaan puurakentamisessa on muitakin hyötyjä kuin pienempi rakentamisen hiilijalanjälki.

– Sen lisäksi, että rakentaminen on yksi parhaita puunkäytön kohteita, se on lähtökohtaisesti aina myös ympäristöystävällinen valinta. Puurakenteet sitovat suuren määrän hiilidioksidia koko rakennuksen käyttöiän ajan. Puun käytöllä rakennuksissa on myös tutkittuja positiivisia terveysvaikutuksia ja puurakennuksissa voidaan hyvin. Syitä puurakentamisen lisäämiselle on siis lukemattomia, kertoo kohteen vastaava rakennesuunnittelija ja projektipäällikkö Susanna Friman Swecolta.

Lidl kannustaa yksityisiä toimijoita kokeilemaan puurakentamista

Julkisella puolella Suomella on kovat tavoitteet lisätä puurakentamista. Ympäristöministeriön viime syksynä julkaisemien tavoitteiden mukaan puurakentamisen markkinaosuuden tulee olla 31 prosenttia kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta vuonna 2022 ja 45 prosenttia vuonna 2025. Tämä tarkoittaa sitä, että huomattavasti useampi hoiva-alan, urheilun ja kulttuurin rakennus pitäisi jatkossa tehdä puusta.

Lidlissä toivotaan, että julkisten toimijoiden ohella myös yhä useampi yksityinen yritys etsisi keinoja rakentaa ympäristö- ja ilmastoystävällisemmin.

– Erilaiset ympäristösertifioinnit lisääntyvät rakentamisessa. Etenkin suuret yritykset ovat merkittävässä asemassa, kun pyritään kohti ekologisempaa rakentamista. Riihimäen myymälä on meille tärkeä kokeilu ja toivomme, että sieltä saadut kokemukset kannustavat muitakin tutustumaan puurakentamiseen, Kaikkonen sanoo.

Lähde: Lidl-viestintä

Lisätietoja:
Tiedottaja Anna Rissanen, Lidlin viestintä
09 2345 6400
media@lidl.fi

Toimitusjohtaja Tero Vesanen
050 349 1354
tero.vesanen@vvr.fi

Categories: Yleinen