Wiitta valaa muovia vastuullisesti

Published by kari@k-systems.fi on

Tekemisen edullisuus, tuotteiden kestävyys, turvallisuus ja hygieenisyys ovat asioita, joilla voidaan säästää luonnonvaroja, kertoo Wille Viittanen.

Heinolalainen Wiitta Oy valmistaa Hevossaaressa ruiskuvalutekniikalla muovituotteita mm. elintarvike- ja rakennusteollisuuteen ja logistiikkapalveluihin. Uusimpana tuoteryhmänä yrityksellä on tuotannossa suomalaiset mm. talvilelut, kun yritys osti Orthexilta The Pulkka-tuotteen valmistusoikeudet. Nyt samaan tuoteryhmään on liittynyt myös Sarviksen lelutuotteita.

Muovi paljon mainettaan parempi

Yrityksen toimitusjohtaja Wille Viittanen kertoo, että muovi on materiaalina ja valmiina tuotteina huomattavasti yleistä mainettaan parempi.

– Muovi on edullinen, helposti muokattava ja kevyt materiaali, josta teemme kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita. Mikä parasta – muovituotteet voidaan käyttää uudelleen, jos kuluttajat käyttäytyvät vastuullisesti ja palauttavat hylätyt muovit kierrätykseen, kertoo Viittanen.

–  Ongelmana muovimateriaalien käytössä on, että muovi mielletään helposti kertakäyttöiseksi.

Pahinta on se, että muovia hylätään halpuuden vuoksi luontoon ja ympäristöön, jolloin siitä syntyy globaali ongelma, tarkentaa Wille Viittanen.

Tehokas tuotanto on edullisinta

Wiitta Oy haluaa omassa tuotannossaan osoittaa, että muovituotteita voi valmistaa vastuullisesti kestävän kehityksen periaatteella.

– Me olemme tehneet merkittäviä investointeja muun muassa sähköenergian käyttöön, koska käytämme paljon sähköä. Ruiskuvalussa materiaali kuumennetaan ja jäähdytetään käytännössä sähköllä.

– Wiitta Oy:n ruiskuvalukoneet ovat parasta saatavilla olevaa, pääosin saksalaista teknologiaa, jossa energian käyttö on optimoitu minimiin. Me tuotamme valmistuksessa käytettävää paineilmaa juuri sen verran, mitä tuotanto kulloinkin tarvitsee. Jäähdytyksessä meillä on käytössä moderni kylmäaineen käsittelyteknologia ja kylmäaine, jotka säästävät sähköä ja luontoa.

– Energiatehokkain tapa tuottaa lämpöä ja kylmää on meidän tapauksessa myös taloudellisesti kustannustehokkainta, tarkentaa Wille Viittanen.

Muoviteollisuus on vielä nuorta

Wille Viittasen mukaan meillä on vielä paljon oppimista muovista. Muovi on materiaalina vielä nuori. Muovi keksittiin vuonna 1907, kun siitä lähdettiin kehittämään norsunluulle korvaavaa raaka-ainetta biljardipallojen valmistuksessa.

– Kaupan kassalta ostettava ”kertakäyttökassi” on polyeteeniä, joka päätyy hyvin usein energiajätteen mukana polttoon ja energiaksi. Kaupasta ostettavan kestokassin hiilijalanjälki on suurempi kuin kestokassin. Kumpi on parempi, kysyy Wille Viittanen.

Wiitta Oy:n uutta tuotantoa on kierrätysmateriaalista valmistettu mehujehu, joka tekee pillimehun juonnista siistiä niin kotona kuin autossa.

Kierrätystä vielä liian vähän

– Teemme muovista elintarviketeollisuudelle hygieenisiä kuljetuslaatikoita, jotka kestävät kovaa käyttöä. Ne kestävät pesua ja ovat todella pitkäikäisiä, käytössä jopa 10 vuotta, jonka jälkeen ne voidaan kierrättää uudelleen.

– Autoteollisuudelle teemme esimerkiksi kuljetuslaatikoita, joissa kierrätysmuovin osuus on asiakkaan pyynnöstä 35 %. Joillekin asiakkaille laatikot tehdään 100 prosenttisesti kierrätysmateriaalista.

Wiitta Oy:llä on kumppaniyritys, joka rouhii kierrätysmateriaalin ja toimittaa sen Hevossaaren tehtaalle.

– Nyt kierrätysmateriaalin osuus on noin viidennes. Se voisi olla myös paljon enemmän, jos muovin kierrätys kasvaa ihmisten vastuullisen käyttäytymisen myötä, ennustaa toimitusjohtaja Wille Viittanen.

Wiitta Oy tekee myös biopohjaisia tuotteita asiakkailleen, niiden valmistustapa on sama kuin muovituotteilla.

Wiitta Oy faktaa

Wiitta Oy, perustettu vuonna 1972 Saarijärvellä.

Yritys valmistaa viemärinputkien yhteitä ja tarjoaa sopimuspalveluja ruiskuvalutekniikalla sekä muovi- että kumituotteille.

Tällä hetkellä valtaosa asiakkaista suomalaisia, tuotteista jopa neljännes menee vientiin.

Wiitta työllistää noin 30 henkilöä.

Yrityksen liikevaihto on noin 7,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Yrityksellä on käytössä toiminnanohjausjärjestelmä, jota ulkomaiset sertifiointitahot auditoivat useita kertoja vuodessa. Vuonna 2015 Wiitta Oy:lle myönnettiin ISO 9001 2015 -sertifikaatti, yhtenä ensimmäisenä koko maassa.

https://wiitta.fi