Yrittäjä – Hae tukirahoitusta heti, aluetukirahoituksen ehdot muuttumassa

Published by kari@k-systems.fi on

Päijänne Leaderin yritysaktivaattori Joonas Karhinen kannustaa tukirahoitusten hakua suunnittelevien yritysten kiirehtimään hankkeidensa suunnittelua ja rahoituksen hakua, koska TEM:n helmikuussa esittämät muutosesitykset nykyisen rahoituskauden aluetukirahoitukseen vähentävät tuntuvasti tukirahoituksen osuutta Päijät-Hämeessä.
– Heinola, Hartola, Padasjoki ja Sysmä ovat kuuluneet alueellisessa luokituksessa II-tukialueiksi ohjelmakaudella 2022–2027. Korkeamman luokituksen ansiosta yritykset ovat voineet saada tukea kehityshankkeilleen 30-35 prosenttia tukea, mutta korkeamman tason luokituksen pienentyessä maksimitukimäärä vähenee jopa 10 prosenttia, ennakoi Karhinen.
Kakkostukipäätöksen tavoite oli tasata alueiden kehittyneisyyseroja sekä tukea valittujen kuntien kehitystä. Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä otettiin II-tukialueeseen vakavan suhteellisen taantuman ja rakennemuutoksen perusteella.
Päijät-Hämeessä niin kuin myös Heinolassa on ihmetelty, miten aluetukeen ollaan tekemässä muutoksia kesken ohjelmakauden, kun kausi on vasta alkanut vuonna 2022. Ennakkotietojen mukaan aluetukea ollaan kasvattamassa Kymenlaaksossa Kotka-Haminan seudulla sekä paikoin Etelä-Karjalassa.
Hartolan Heinolan, Padasjoen ja Sysmän poistamiseen kakkostukikartalta on ottanut kantaa Päijät-Hämeen liitto, Heinola ja Hartola. Niiden mukaan aluetukikarttaan ei tule tehdä muutoksia kesken kauden.
Karhisen mukaan hankepaperit kannattaa laittaa heti sisään, jos tukirahoitusta on yleensä tarkoitus hakea. Nyt isompaa tukiosuutta on vielä mahdollisuus saada, sillä aluetukijärjestelmän liittyvät muutosesitykset ovat vielä avoinna. Rahoituksen painopisteiden muutoksia eri alueiden välillä puidaan aina EU-tasolla saakka.
Aluetuen painopisteen muutos Päijät-Hämeestä Kaakkois-Suomeen johtunee yritysaktivaattori Joonas Karhisen mukaan mahdollisesti Kymenlaaksossa suunnitteilla olevien akkumateriaalitehtaiden heijastusvaikutuksista alueelle. Uudet tuotantolaitokset tarvitsevat paljon työvoimaa, joka vaatii alueen kunnilta ja yhteiskunnalta panostuksia alueen infraan ja palveluihin Kymenlaakson, Lappeenrannan ja Kouvolan seudulla.

Lue lisää Päijänne Leaderin tarjoamista yritystuista.

Categories: Yleinen