Yrittäjien aamukahveilla teemana uudet kehittämisrahoitukset

Published by kari@k-systems.fi on

Yrittäjien aamukahveilla luodaan torstaina 7.12. kello 8.00-9.00 katsaus Heinolan kaupungin ensi vuoteen ja tutustutaan mm. yritysten uusiin tukimahdollisuuksiin. Jouluinen kahvitarjoilu aloitetaan kello 7.30.
Heinolalaisten yritysten rahoitusmahdollisuuksia esittelee yritysasiantuntija Karita Alén ProAgria Etelä-Suomi ry:stä. Alén avaa kaksi onnistunutta Päijänne-Leaderin rahoittamaa kehittämis- ja investointihanketta, joilla vauhditettiin Heinolan Heinäsaaren uuden yritystoiminnan käynnistämistä sekä tuettiin kylpylänrannan saunayrityksen käynnistymistä.
Tilaisuudessa kerrotaan myös uuden rahoituskauden tarjoamista mahdollisuuksista ja miten hyödyntää yritystukia kasvun ja investointien mahdollistamiseksi.

Tukea kehittämiseen, investointeihin ja selvityksiin

Rahoituskaudella 2023-2027 tukea voi saada yritystoiminnan kehittämiseen, yritystoiminnan aloittamisen tai laajentamisen investointeihin sekä kehittämisen tai investoinnin edellytysten selvittämiseen ja hakemisen valmisteluun.
Kehittämistukea voi käyttää esim. liiketoimintaan valmentavan neuvonnan ostamiseen, tuotekehityshankkeisiin, tuotannon pilotointiin, markkinointisuunnitelman laatimiseen, koemarkkinointiin, kansainvälistymisselvitykseen, investoinnin toteutettavuustutkimukseen tai muuhun asiantuntija-apuun.
Investointitukea voi käyttää esim. tuotantotilojen, koneiden ja muun käyttöomaisuuden hankintaan, uusiutuvaa energiaa ja biopolttoaineita tuottavien ja myyvien laitosten perustamiseen ja laajentamiseen. Investointitukea voi saada myös aineettomiin investointeihin kuten ohjelmistojen, patenttien ja valmistusoikeuksien hankintaan.
Investoinnin toteutettavuustutkimuksella voi selvittää aineellisen investoinnin toteuttamisvaihtoehtoja.

Onko tarkoituksenmukaisempaa hankkia valmis tuotantorakennus uuden rakentamisen sijaan?
Onko taloudellisempaa hankkia koneita käytettynä kuin uutena?
Kehittämistuella kehittämis- tai investointituen hakemiseen voi hankkia myös asiantuntija-apua kehittämistoimien tai investoinnin suunnitteluun ja hakemuksen valmisteluun.
Toteutettavuustutkimukseen myönnetty tuki ei edellytä investoinnin toteuttamista. Selvitys voi päätyä lopputulokseen, että investoinnin toteuttaminen ei ole järkevää.

Kylpylänrannan sauna

Kylpylänrannan sauna on avoinna ympäri vuoden. Sauna on tunnelmallinen, rentoutumisen ja virkistäytymisen paikka Heinolan satamassa, keskustan tuntumassa. Sauna on hiilineutraali ja lämpiää tuuli- ja vesisähköllä. Kylpylän saunalla voi järjestää erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Saunalla pidetään myös kaikille avoimia vuoroja viikoittain ympäri vuoden. Talvella on mahdollisuus avantouintiin.

Yrittäjä Martti Pöyhönen otti yhteyttä ProAgriaan vuoden 2020 lopussa, kun suunnitelmissa oli toteuttaa saunainvestointi Kylpylän rantaan. Vuonna 2017 perustettu yritys päätti hakea yrityksen investointitukea.
Investointitukirahoitus myönnettiin ja rahoittajana oli Päijänne Leader ry. Sauna valmistui marraskuussa 2021 ja investointiprojekti päättyi siihen. Koronapandemiasta johtuneiden viivästysten takia varsinainen toiminta käynnistyi kesällä 2022.
Yrittäjä on paikalla aamukahveilla, joten voit kysyä myös häneltä yritystuen hakemisesta ja hakuprosessista.

Heinäsaari camping

Heinäsaari tarjoaa mukavia hetkiä upeissa vesistömaisemissa lähellä Heinolan keskustaa. Saaressa on oma uimaranta, lasten leikkipaikka, rantalentopallokenttä sekä minigolf-rata, kuusi talviasuttavaa mökkiä, 11 pientä perinteistä kesäaittaa, useita matkailuauto-ja-vaunupaikkoja, sekä muutamia telttapaikkoja. Saaresta löytyy kahvila-ravintola, 4 saunaa ja erilaisia aktiviteettimahdollisuuksia.

Heinolan Heinäsaari Oy:n yrittäjistä Elina Hynninen otti yhteyttä Päijänne-Leaderiin selvittääkseen onko saatavilla tukia uuden yrityksen käynnistämisen yhteydessä toteutettaviin kehittämistoimenpiteisiin. Hanke ohjautui ProAgriaan ja asiantuntijan kanssa yhteistyössä yritys jätti perustamistukihakemuksen Päijänne-Leader ry:lle ja rahoitus myönnettiin marraskuussa 2021. Perustamistoimenpiteillä saatiin yritystoiminta käyntiin ja liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta kohdennettiin perustamistoimet koskemaan yrityksen yritysilmeen, digitaalisen kaupankäynnin ja markkinoinnin sekä kestävän matkailun osa-alueita. Hankkeelle on haettu jatkoaikaa helmikuulle 2024 ja osa toimenpiteistä on vielä toteuttamatta.
Hanke esitellään aamukahveilla tarkemmin ja tuodaan myös esille, mitä kehittämistukia nykyisellä ohjelmakaudella voi toimiva yritys hakea.

Categories: Yleinen