LAB:n tutkimusosaamista tarjolla heinolalaisille yrityksille
LAB ammattikorkeakoulu tarjoaa heinolalaisille yrityksille mahdollisuuden hyödyntää oppilaitoksen teknologiayksikön laboratorio- ja asiantuntijapalveluita yritysten tuotekehitysprojekteissa.
TKI-projektiin voidaan yhdistää LAB:n laajat asiantuntijapalvelut, joiden avulla voidaan hakea kehitystyöhön myös rahoitusta ELY-keskukselta tai Business Finlandilta.
– Oppilaitosyhteistyön tavoitteena on tarjota konkreettista apua ja nopeuttaa sekä rohkaista yrityksiä jalostamaan hyviä tuoteideoita kaupallisiksi tuotteiksi, kertoo laboratoriopäällikkö Petja Rinne LAB ammattikorkeakoulusta.
– Tutkimus- ja tuotekehityspalvelut soveltuvat hyvin mm. teknologia- ja prosessiteollisuuden yrityksille, jotka toimivat esim. koneenrakennuksen, mekaanisen puuteollisuuden tai puun jatkojalostuksen piirissä.
– Meillä on apuna laaja osaajien joukko sekä nykyaikaiset tuotekehityspajat ja laboratoriot, jotka mahdollistavat korkealaatuisen kehitystyön. LAB:lla materiaaliosaaminen ja prototuotteiden valmistus on keskiössä kuten myös kiertotalousosaaminen.
Laboratorioilla valmistuvat prototuotteet puusta, metallista, muovista, biokomposiitista ja kierrätysmateriaaleista, lupaa laboratoriopäällikkö Petja Rinne.
Nopea apu keskisuurille ja suurille yrityksille
LAB:n kehitys- ja tutkimuspalvelut soveltuvat hyvin yksittäisten uusien tuotteiden tutkimukseen kuin myös isommille kehityshankkeille, jossa suunnitellaan esim. kokonaan uusien tuotteiden valmistusta tai tuotantoprosessien yhdistämistä.
– Kun yritys haluaa päästä nopeasti markkinoille uuden tuotteen kanssa ja se tarvitsee erityisosaamista tai oman yrityksen resurssit eivät riitä kehitysprojektien edistämiseen, niin silloin kannattaa ottaa yhteyttä LAB:n laboratorio- ja asiantuntijapalveluihin. Meidän palvelumme kattavat yksittäisten tuotteiden laadullisen testauksen sekä myös yrityksen kokonaisvaltaisen tuotantoprosessin kehitystyön koulutuspalveluita unohtamatta.
Business Finland ja ELY-keskus apuna rahoituksessa
– Rahoituksen järjestelyjä varten yrityksille on tarjolla useita erilaisia apuvälineitä ja instrumentteja. Tällaisia ovat mm. Business Finlandin innovaatioseteli sekä yli 50 % tuki materiaalikatselmusten osalta. TKI-projekteissa voidaan mahdollisesti hyödyntää myös ELY-keskusten tarjoamia tukia.
– Lisäksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan palveluiden ostamisesta voi tehdä verotuksessa ylimääräisen lisävähennyksen, joka perustuu alihankintalaskuihin ja sen määrä voi olla 150 % vähennyksen perusteena olevista laskuista, valottaa Petja Rinne LAB:n laboratorio- ja asiantuntijapalvelujen hyödyntämistä.
Esimerkkejä LAB:n palveluista:
- Tuotteiden laadullinen testaus tuotannossa ja tuotekehityksessä (erilaiset mekaaniset testaukset)
- Hyöty laadun varmistus puolueettoman osapuolen toimesta, tuotannon kehitys sekä parempi asiakastyytyväisyys
- Reklamaatioselvitykset
- Hyöty tuotteiden ja materiaalien vikojen alkuperän selvitys ja korjaavien toimenpiteiden mahdollistaminen, nopea vastaus ja reagointi asiakkaiden reklamaatioihin, parempi asiakastyytyväisyys
- Prototuotteiden valmistus; prototuotteita voidaan valmistaa mm. työstämällä puusta ja metallista tai ruiskuvalamalla ja 3D-tulostamalla muovista.
- Hyöty mahdollisuus uusien tuotteiden joustavaan testaukseen ja pilotointiin ilman, että tuotantolinjastot tai alihankkijat joutuvat keskeyttämään normaalin tuotannon.
- Tuotteiden laadullinen kehittäminen; esim. mekaanisten ominaisuuksien parantaminen tai energiatehokkuuden lisääminen
- Hyöty kilpailukykyisemmät tuotteet
- Perinteisten materiaalien korvaaminen tuotteissa kierrätysmateriaaleilla, kuten esim. kierrätetyllä muovilla, tekstiilillä tai biokomposiitilla
- Hyöty tuotteen hiilijalanjäljen pienentäminen, kestävän toiminnan hyödyntäminen markkinoinnissa ja mahdollisesti kustannussäästöt materiaaleissa
- Lisäarvon jalostaminen yrityksen jäte- ja sivuvirroille; bioperäisiä materiaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi pyrolyysissä tai biokaasun tuotannossa. Teknisiä materiaaleja mm. komposiittien valmistuksessa.
- Hyöty lisätuottoa yrityksen sivuvirroista kustannusten sijaan
- Teknologiaselvitykset; uusien teknologisten ratkaisujen kehittäminen ja olemassa olevien ratkaisujen hyödyntäminen uusissa sovelluksissa markkinalähtöisesti
- Hyöty uutta liiketoimintaa yritykselle
- Materiaali- ja energiaselvitykset; käytännön toimenpiteitä, miten säästää suoraan raaka-aine-, jäte-, ja energiakustannuksissa sekä välillisesti työkustannuksissa
- Hyöty yrityksen kannattavuus ja kilpailukyky kasvavat ja ilmasto- ja ympäristövaikutukset pienenevät
Lue lisää LAB:n laboratorio- ja asiantuntijapalveluista.
Petja Rinne, laboratoriopäällikkö
LAB-ammattikorkeakoulu
+358 50 514 3087
petja.rinne@lab.fi