Hämeen maaseudulle miljoonapotti tukirahaa EU:lta

Published by kari@k-systems.fi on

Euroopan unionin maatalouspolitiikan uusi rahoituskausi tarjoaa Hämeen maaseudun kehittämiseen miljoonia euroja tukirahaa. Maaseudun yritys- ja hanketukien haut rahoituskaudelle 2023–27 käynnistyivät juuri ennen juhannusta.

Heinolalaiset maatalouden parissa toimivat viljelijät ja yritykset voivat hakea rahoitusta ELY-keskukselta tai Päijänne-Leaderista. ELY-keskuksella on tälle vuodelle käytettävissä hanke- ja yritystukiin yhteensä noin 3,3 miljoonaa euroa. Hämeen alueella toimivat neljä Leader-ryhmää ovat saaneet jaettavaksi yhteensä lähes 1,6 miljoonaa euroa.

Hämeen ELY-keskuksen kehittämispäällikkö Timo Kukkonen kertoo, että uusi rahoituskausi tarjoaa hyvät mahdollisuudet hyödyntää rahoitusta ja sitä kautta kehittää Hämeen maaseutua sekä parantaa alueen elin- ja vetovoimaa.
– Tarjolla on erinomainen tilaisuus tehdä maaseudusta entistä parempi paikka elää, asua ja yrittää. Ely-keskus on aiemmin tukenut muun muassa matkailupalveluja, maatilojen osaamista, elintarvikeyritysten kilpailukykyä, luontoreittien infran parantamista sekä maaseudulla toimivien yritysten investointeja.
– Nyt vain hyviä hakemuksia tulemaan, kehottaa kehittämispäällikkö Timo Kukkonen.

Lisää uusia tukimuotoja syksyllä

Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä joukko erilaisia hanketukia. Lisää hanketukimuotoja avataan syksyn mittaan. Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienet yritykset, ja tukea voi saada esimerkiksi yritystoiminnan käynnistämiseen tai investointeihin.

Hanketuissa näkyvät esimerkiksi ympäristö- ja ilmasto, ja tukea voivat hakea vaikkapa yhdistykset, järjestöt, oppilaitokset ja kunnat. Hanketuissa on paljon mahdollisuuksia kehittää monipuolisesti elinkeinoja – muun muassa elintarvikealaa, biotaloutta ja matkailua sekä saada tukea esimerkiksi laajakaistarakentamiseen.

Hämeen alueella rahoituksen parissa toimivat tahoillaan Hämeen ELY-keskus sekä alueen neljä Leader-ryhmää, Päijät-Hämeessä Päijänne-Leader ry.
Leader-ryhmät voivat myöntää rahoitusta sekä yhteisöllisiin hanketukiin että hyvinkin monenlaisiin yritysten kehittämistukiin ja investointeihin. Leader-toiminnan ytimessä on ajatus, että paikallisilla ihmisillä on itsellään paras tieto, mihin suuntaan omaa kotiseutua olisi viisasta kehittää.

Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista. Tukien hakeminen tapahtuu valtakunnallisesta Hyrrä-asiointipalvelussa, joka on uudistunut käyttöliittymältään uudelle EU-rahoituskaudelle. Uudistunut asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän.

Ruokaviraston Hyrrä-asiontipalvelu
https://www.ruokavirasto.fi/tuet/asiointi/hyrra/