Rakennusperinnön hoitoon ELY-tukea – infotilaisuus 22.9.

Published by kari@k-systems.fi on

Hämeen ELY-keskus jakaa tukea vanhojen rakennusten korjaukseen. Avustuksilla tuetaan vanhojen rakennusten säilyttävää korjausrakentamista sekä hyvien rakennus- ja korjaustapojen säilymistä.

Hämeen ELY-keskus järjestää aiheesta infotilaisuuden verkossa 22.9.2022 klo 17.30–19. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Linkki infotilaisuuteen löytyy ELY-keskuksen tapahtumapalvelusta.
Linkki tapahtumaan.

Avustusten hakuaika käynnistyy 18.10. ja jatkuu marraskuun loppuun. Päijät-Hämeessä toteutettaviin hankkeisiin avustusta haetaan Hämeen ELY-keskuksesta.

Avustusta voivat hakea esim. asunto-osakeyhtiöt, maatalousyhtymät, yhdistykset, kunnat, kuntayhtymät ja rakennusten yksityiset omistajat ja haltijat. Vuonna 2022 avustusta sai Päijät-Hämeessä 16 kohdetta Päijät-Hämeessä ja 23 kohdetta Kanta-Hämeessä. Myönnetyt avustukset olivat suuruudeltaan 750–9 000 euroa.

Rakennusperinnön hoitoavustusta voidaan myöntää erityyppisille ja -ikäisille rakennuksille. Sopivia korjauskohteita ovat esimerkiksi vesikaton, rungon ja ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden ja ovien tai tulisijojen kunnostaminen.

Avustusta voi hakea myös rakennuksen pihapiirin tai muun välittömän ympäristön kunnostamiseen sekä muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin. Myös kuntokartoituksen ja korjaussuunnitelman tekemiseen voi saada avustusta.

Avustettavien kohteiden valinnassa otetaan huomioon mm. kulttuurihistoriallinen arvo, suunnitellut kunnostustoimenpiteet, kunnostustöiden vaikutus rakennuksen säilymiseen tai laajemmin ympäristöön sekä korjaushankkeen toimiminen kannustavana esimerkkinä.

Avustuksella tuetaan eri aikakausien hyvien rakennus- ja korjaustapojen säilymistä, rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön arvojen säilymistä sekä perinteisten työtapojen, ammattien sekä materiaalien säilymistä. Säästävä korjaaminen toteuttaa kestävän rakentamisen ja kiertotalouden tavoitteita eikä tuhlaa materiaaleja. Asiantunteva korjaaminen varmistaa rakennuksen säilymisen pitkään käyttökelpoisena.

Lisätietoja rakennusperinnön hoitoavustuksesta (ely-keskus.fi)

Lisätietoja Päijät-Hämeestä
Anssi Malinen
korjausrakentamisen asiantuntija, Lahden museot
044 482 6372
anssi.malinen(at)lahti.fi

Categories: HITYleinen