Sulkemiskorvausten haku on käynnissä

Published by kari@k-systems.fi on

Ravitsemusliikkeet ja muut koronaepidemian vuoksi suljetut yritykset voivat saada valtiolta sulkemiskorvausta. Korvausta voivat hakea mikroyritykset ja pienyritykset, jotka joutuivat sulkemaan toimitilansa koronarajoitusten vuoksi. Mikroyrityksiä ovat alle 10 henkilön yritykset ja pienyrityksiä alle 50 henkilön yritykset. Suurempien yritysten sulkemiskorvausta suunnitellaan. Työ- ja elinkeinoministeriö neuvottelee parhaillaan Euroopan komission kanssa suurten yritysten tuen ehdoista ja enimmäismäärästä.

Sulkemiskorvausta haetaan Valtiokonttorin verkkosivuilta sähköisestä asiointipalvelusta, joka avautui 12.5. Sulkemiskorvausta täytyy hakea neljän kuukauden sisällä sen kuukauden päättymisestä, jona yritys on saanut avata toimitilansa. Esimerkiksi, jos yritys on saanut avata toimitilansa huhtikuussa, sen täytyy hakea sulkemiskorvausta elokuun loppuun mennessä.

Mitkä yritykset voivat saada sulkemiskorvausta?

Sulkemiskorvausta voidaan maksaa ravintoloille, muille ravitsemusyrityksille sekä yrityksille, jotka kunta tai aluehallintovirasto on sulkenut tartuntatautilain perusteella. Näitä yrityksiä ovat esimerkiksi liikunta- ja urheilutilat, kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät sekä sisäleikkipuistot.

Kuinka paljon yritys voi saada sulkemiskorvausta?

Sulkemiskorvausta maksetaan yrityksille siltä ajalta, jonka ne ovat suljettuina. Jos yritysten asiakasmäärää on rajoitettu, mutta niitä ei ole suljettu kokonaan, ne eivät ole sulkemiskorvauksen piirissä.

Sulkemiskorvaus perustuu yrityksen kuluihin helmikuussa 2021 sekä ilmoitukseen siitä, kuinka suurta osaa liiketoiminnasta sulkeminen koskee. Palkkakuluista korvataan 100 prosenttia ja muista kuluista 70 prosenttia. Suljetut yritykset voivat hakea myös kustannustukea.

Esimerkiksi ravintoloiden korvauksessa huomioidaan se, että ravintolat eivät ole voineet tarjoilla ruokaa asiakkaille ravintolassa. Ravintolat ovat kuitenkin voineet myydä ruokaa ulos, minkä vuoksi korvaukset eivät koske ulosmyyntiä.

Sulkemiskorvauksen määrään vaikuttaa myös se, paljonko yritys on aiemmin saanut koronatukia. Yritys voi saada tukia enintään 1,8 miljoonaa euroa, kun kaikki tuet lasketaan yhteen.

Katso tietoiskuvideo sulkemiskorvauksista
Valtiokonttori järjesti webinaarin sulkemiskorvauksesta 6.5. Katso video tästä linkistä.

Lisätietoja:
Kysymyksiä ja vastauksia kustannustuesta ja sulkemiskorvauksista
TEM.fi:n verkkopalvelussa tästä linkistä.

Kirjoitimme aiheesta aiemmin

Kustannustuen ja sulkemiskorvauksen haut aukeavat 27.4. ja 12.5.

 

Categories: Yleinen