Torivouti Kalle Helén: Heinolan tori on ihmisten ja kaupanteon kohtaamispaikka

Published by kari@k-systems.fi on

Kalle Helénin maalaa myyntipaikat markkinakauppiaille markkinoita edeltävänä päivänä.

Heinolan tori sai oman torivoudin vuoden vaihteessa, kun Heinolan kaupunki otti vastuun torikaupan valvonnasta ja kehittämisestä. Aikaisemmin toripaikkojen myynnistä ja valvonnasta vastannut Heinolan kaupunkisydän ry perehdyttää torivoutia kesäkuun alkuun saakka uudessa tehtävässä.

Torivoudiksi nimitetty Kalle Helén hoitaa tehtävää puolipäiväisesti, mutta tarmolla. Toisen puolen työpäivästään Helén tekee kaupungin logistiikkapalveluille.
– Pyrin olemaan torilla vähintään arkisin joka päivä, kun torikauppa alkaa virallisesti kello 7.
Jollen ole paikalla, niin minut tavoittaa torivoudin kännykästä 050 505 3371, kertoo Helén.

Tori on kaupungin käyntikortti

Tori on keskeinen ihmisten kohtaamispaikka ympäri vuoden. Talvella toiminta on aktiivista lähinnä perjantaisin ja kuukausimarkkinoiden aikaan, kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Kesällä Heinolan tori on tuhansien kesäasukkaiden vakiokohde kaupassa käynnin lomassa. Kesällä tori on myös Heinolan käyntikortti turisteille.

Torivoudin tehtävänä on pitää kirjaa vakituisista kauppiaista ja toripaikoista ja välittää vapaita paikkoja niin yrittäjille kuin kotitarvemyyjille.

– Tori tarjoaa vuorovaikutusta parhaimmillaan, asiointi on vaivatonta ja helppoa, kun vain noudattaa torikaupasta annettuja perussääntöjä, ohjeistaa Helén.
Kaupungin tekninen lautakunta päivitti torisäännöt ja ne tuli voimaan 1. helmikuuta 2023 ja nyt torivouti tulkitsee tarvittaessa ohjeita kauppiaille.

Puolet paikoista vakiomyyjillä

Heinolan torilla on kokoonsa nähden runsaasti myyntipaikkoja. Tori on helposti lähestyttävissä joka ilmansuunnasta, mutta suosituimpia paikkoja ovat kuitenkin Kirkkokadun reunassa olevat paikat. Torilla on käytössä kaikkiaan noin 60 kappaletta 4x4m myyntiruutuja, joita voi vuokrata yhden tai useampia. Yritykset vuokraavat yleensä 2-8 ruutua. Vuosipaikat maksavat torikauppiaalle 488 € ja elintarvikemyyjille 506 € per ruutu.  Päiväpaikan hinta on talvella 6 € ja kesällä 15 €/ruutu. Markkinapäivinä hinnat ovat 35 € kesällä ja 30 € talvella.

Uusien torisääntöjen mukaan Kirkkokadulle ei enää myydä myyntipaikkoja, koska Kirkkokadun kävelytie on myös tärkeä pelastus- ja huoltoväylä alueen kiinteistöille.

PR-työtä torikauppiaiden ehdoilla

Heinolan torikauppaa halutaan ohjata torikauppiaiden elinkeinotoimintaa suosivalla tavalla.
– Yksi sääntö on ajankohtainen juuri nyt ja se liittyy mm. puolueiden markkinointikampanjoihin. Esim. puolueet eivät saa tarjota torilla ilmaisia keittoja ja makkaroita, jos torilla on samoja tuotteita myyviä kauppiaita. Säännöissä on tietysti poikkeus. Ilmaisia eväitä voi tarjota, jos ne ostaa torilla toimivalta yrittäjältä, neuvoo Kalle Helén.

Kevyt pintaremontti tulossa

Heinolan torin ympäristö ei tänäkään vuonna selviä ilman korjaustöitä. Työt käynnistyvät P-alueelta ja torin alaosta heti, kun sääolot sen sallivat. Torialueen sähköistys, hulevesiasiat ja kiveys uusitaan alkusyksystä, jotta torikaupalle aiheutuu mahdollisimman vähän häiriöitä.

Myös torin kahvilakiinteistön kohtalo on päättäjien työpöydällä. Tuleeko kaupungin omistama vanha kahvila huoltotiloineen saneerata vai purkaa? Tehtävän remontin tai uudisrakentamisen myötä torille tehdään kauan kaivatut omat WC- ja huoltotilat torin asiakkaille ja kauppiaille.

Tallenna Heinolan Toriohje.

Kysy lisää torista ja toripalveluista

Torivouti ja logistiikkapalvelut

050 5053 371

Kalle.Helen@heinola.fi

 

 

 

 

 

Categories: Yleinen