Vastuullisuus  – ja mitä se tarkoittaa vuonna 2022

Published by kari@k-systems.fi on

SILTA2022-seminaarin vastuullisuus teemaa avasivat iltapäivän aikana Stora Enson teknologia- ja investointipäällikkö Mikael Sillfors, Kesko Oyj:n vastuullisuus ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukio, Arto Martonen pääomasijoitusyhtiö BOA Group Oy:sta, Wiitta Oy:n toimitusjohtaja Wille Viittanen, Kontra-amiraali (evp) Timo Junttila sekä Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Seminaarin juontajana toimi Heinolan kaupungin elinvoimajohtaja Liisa Koski-Lukkari.

Sillfors muistutti omassa puheenvuorossaan muun muassa siitä, miten tärkeää on saada nuoret kiinnostumaan työelämästä monipuolisesti ja että kaikki työ ei tapahdu päätteiden äärellä. Vastuullista on vaalia käsillä tehdyn likaisen ja hikisen työn arvoa. 

Heinolan Fluting-tehtaan kehittämisestä vastaava Sillfors kertoi vastuullisuuden näkyvän tehtaan arjessa esimerkiksi yksilöidyillä suunnitelmilla, millaisia investointeja tekemällä voidaan pienentää hiilijalanjälkeä.

Yksi Heinolan tehtaan innovatiivisista vastuullisuusteoista on hyödyntää jätevettä ja valmistaa siitä biokaasua, jota puolestaan voidaan hyödyntää polttoaineena. 

Kesko tavoittelee kuljetuksissaan biopolttoaineisiin siirtymistä. Muita Keskon vastuullisuusstrategiaan liittyviä tavoitteita on mm. K-latausverkon kehittäminen sekä suosia myös jatkossa mahdollisimman paljon kunkin kaupan lähialueen tuottajia.

Keskon vastuullisuusstrategiaa esitellyt Joukio kertoi ajankohtaisten kriisien, kuten Ukrainan sodan, koronapandemian, energiahintojen sekä saatavuusongelmien vaikuttavan Keskon toimintaympäristöön. 

Keskolla on vastuullisuudesta pitkät perinteet. Yhtiö on panostanut vastuullisuuteen aina 80-luvulta alkaen.

– Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tekemättä, Joukio summasi.

Seminaarin alueen uuden omistajan, arvokiinteistöjen kehittämiseen erikoistuneen Boa Group Oy:n puheenvuoron pitänyt Arto Martonen harmitteli alueen kiinteistöihin kohdistuvan ilkivallan määrää siitäkin huolimatta, että valvontaa on lisätty merkittävästi.

Martonen toivoi matalan kynnyksen yhteydenottoja, jos kaupunkilaisilla ja yrityksillä herää Seminaarin alueeseen liittyviä yhteistyö- tai kehittämisideoita. Seminaarin asioissa yhteyshenkilö yrityksessä on Riku Nisula. Nisulan tavoittaa puhelimitse 040 072 9797 tai sähköpostilla riku.nisula@boagroup.fi.

Maanpuolustuksellisia näkökulmia tilaisuuteen tuoneen Junttilan puheenvuoro herätteli yleisöä ajankohtaisuudellaan ja moni heristi korviaan entisestään. 

Junttila sanoi maailmanpolitiikan heijastuvan tällä hetkellä myös suomalaisten arkeen, halusimme sitä tai emme. Junttilan mielestä nyt jos koskaan yritysten on viisasta tehdä strategista omaan toimintaansa kohdistuvaa tarkastelua ja pohtia, miten energiatehokkaasti olisi mahdollista toimia.

Yksilötasolla Junttila muistutti jokaisen voivan kehittää omaa kriisivalmiuttaan esimerkiksi pitämällä yllä ensiaputaitojaan.

– Oma aktiivinen toiminta ja parhaansa tekeminen yleensä vähentää maailman uhkien tuottamaa ahdistusta, Junttila sanoo seminaaria varten etukäteen antamassaan haastattelussa.

Seminaarin viimeisimmän muttei vähäisimmän puheenvuoron pitänyt Kuoppamäki myönsi näköpiirissä olevan taantuman olevan kiistaton tosiasia. Kuoppamäki neuvoi yrityksiä miettimään omaa huoltovarmuuttaan; missä voisi olla kasvavaa markkinaa sekä miten omaa kustannusrakennetta voisi uudistaa.

Kuoppamäki arvioi, ettei maailman tilanne tule muuttumaan nopeasti, ja siihenkin kannattaa varautua. Hän kannusti pitämään horisontin pitkänä ja suhtautumaan tulevaisuuteen pitkäjänteisesti.

Tämän vuoden SILTA2022-seminaarin järjestelyistä vastasivat yhdessä Heinolan yrittäjät, YMCA-Heinola ja Heinolan kaupunki.

Maakunnan yrittäjien eturivin vaikuttajia: Heinolan Yrittäjien varapuheenjohtaja Petri Lehtola (vas.) ja tiedottaja Kati Klinga, Heinolan Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Hallikas, Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen, Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo ja Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Juha Tähkänen.

Categories: HITSiltaYleinen