Myynnissä koulu ja päiväkoti idyllisessä Lusin kylässä

Myynnissä koulu ja päiväkoti idyllisessä Lusin kylässä

Previous slide
Next slide

Heinola myy kappaleen Heinolan pitäjän historiaa E75 -moottoritien juurilta, Lusin kylältä. Alueella sijaitsevat remontoidut alakoulu ja Satulinnaksi nimetty päiväkoti. Hyväkuntoisten rakennusten käytöstä on luovuttu, koska alakoulu- ja päiväkotitoiminta on keskitetty Heinolan kirkonkylään.

Jyväskylän ja Mikkelin valtateiden risteyksen läheisyydessä olevat rakennukset ovat keskellä vanhaa Lusin kylämiljöötä ja ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet ideoida vaikkapa matkailupalveluja  sekä liikunta- ja kokoontumistiloja. Lusissa toimii aktiivinen kyläyhdistys ja urheiluseura Lusin Lukko. Ne ovat käyttäneet aktiivisesti koulun tiloja harrastustoimintaan.

Matkaajien tuntema Lusi

Lusin E75 moottoritien alkulähteet tunnetaan juhlapyhien liikenneruuhkista, kun pääkaupunkiseudun väki lähtee liikkeelle ja palaa takaisin vapailta. Lusista ajaa pääkaupunkiseudulle  reilussa tunnissa, samoin Jyväskylään ja Mikkeliin ehtii jo vajaassa tunnissa kunnostettua valtavitosta pitkin.

Lusin lentokentällä koulun läheisyydessä myös puolustusvoimat lennättää säännöllisesti hävittäjiään maalaismiljöön keskellä tuhansien kiinnostuneiden seuratessa tapahtumia.
Lusin Viikinäinen tunnetaan puolestaan suomalaisesta vientituotteesta, Vellamo-vedestä ja kansan suosikki Uuno Turhapuron kotipaikasta. Lusin kylä on myös valittu Vuoden Kyläksi vuonna 2009.

Koulu ja päiväkoti arvokiinteistöjä

Lusin koulurakennus on kooltaan 750 neliötä, ja se on rakennettu Iso-Huovilan tilan maille. Hirsinen päiväkotirakennus on kooltaan vajaat 300 neliötä, ja se sijaitsee omalla n. 1,5 hehtaarin tontilla. Arvokkaaksi arvioitu rakennuskanta ja lähiympäristö sekä pihapiirin erityispiirteet tulee säilyttää. Osayleiskaavassa ne on merkitty julkisten palvelujen ja hallinnon (PY/s) alueeksi. Mikäli rakennuksia halutaan käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen, on ostajan haettava käyttötarkoituksen muutosta joko kaavamuutoksen tai poikkeuslupamenettelyn kautta. Tässä Heinolan kaupunki on valmis auttamaan uusia omistajia. 

Previous slide
Next slide
Kaupat rakennuksista tai kiinteistöistä

Koulurakennus ja päiväkoti voidaan myydä yhdessä tai erikseen. Rakennuksiin liittyvät maapohjat voidaan puolestaan vuokrata tai myös myydä rakennusten ostajalle. Maapohjan hinta on 1,5 euroa/neliömetri, vuokrahinta on 5% kauppahinnasta.
Lusin koulun ja päiväkodin vähimmäishinnaksi Heinolan kaupunginhallitus on määritellyt 150 000 euroa, vaikka rakennusten tasearvo on vielä yhteensä n. 350 000 euroa. Yksittäin myytynä vähimmäishinnat ovat koulun osalta 90 000 euroa ja päiväkodin osalta 60 000 euroa.
Päiväkotikiinteistön maapohjan pinta-ala on noin 1,5 hehtaaria. Koulurakennuksen ostaja voi ehdottaa käyttötarkoituksensa vaatiman määräalan ostamista tai vuokraamista.

Perusteluna maltilliselle hinnoittelulle kaupunki pitää avointa ja aktiivista kaupungin kehitystoimintaa, jolla se haluaa luopua kiinteistömassojen hallinnasta ja keskittyä kaupungin ydintekemiseen. Tavoitteena on myös hyödyntää vielä hyvässä kunnossa olevaa rakennuskantaa.

Lusin koululla on pitkät perinteet, koulu sai alkunsa todennäköisesti 1800-luvun puolivälissä, jolloin Lusin Rauhanmäen tilan entisessä päärakennuksessa käynnistyi Lusin alakansakoulu. Pihapiiriin tehtiin vielä ennen sotia uudempi koulurakennus vuonna 1937, koulua on laajennettu ja uudistettu vuosina 1987 ja 2002.

Huhtikuussa vuonna 2018 syttyneessä tulipalossa tuhoutui vuonna 1937 valmistunut vanha osa, jossa toimi koulun lisäksi myös kylätalo. Muu osa koulusta säilyi tulipalossa hyvin vähäisin vaurioin. Palanutta koulurakennuksen osaa ei rakennettu uudelleen, muut vaurioituneet osat korjattiin ja koululle tehtiin tekninen tila ja uudet eteistilat.

Lusin koulu oli kooltaan ennen tulipaloa 1 296 m2 ja korjaustöiden jälkeen sen kooksi muodostui 754 m2 .

Tarjoukset kirjallisesti 8.1.2024 mennessä

Ostotarjoukset myytävistä rakennuksista ja tonteista tulee tehdä kirjallisesti 8.1.2024 mennessä joko sähköpostilla tai kirjeellä.
Kirjeposti tulee lähettää osoitteeseen
Heinolan kaupunki
Kirjaamo
PL 1001, 18101 Heinola

Sähköpostit liitteineen tulee lähettää osoitteeseen:
kirjaamo@heinola.fi

Lisätietoja Lusin myytävistä kohteista antaa

Kiinteistöpäällikkö Jari Kuosa
044 797 6859
jari.kuosa@heinola.fi

Dokumentteja myytävistä rakennuksista ja kiinteistöistä

Vanhat rakennukset hyötykäyttöön Heinolassa